Menu Zavřít

Vítězní Slováci

3. 10. 2003
Autor: Euro.cz

Strategickým partnerem stavební společnosti se stal Hydrostav

Výběr strategického partnera stavební společnosti PSJ holding trval pouhých čtrnáct dní. Česká konsolidační agentura (ČKA) zvolila jako nejlepší nabídku tu od bratislavské společnosti Hydrostav – Vlčie hrdlo. Neúspěšné zájemce ČKA sdělit odmítla. Jak vyplývá z informací týdeníku EURO, chtěli do PSJ vstoupit také CM Credit a Víno Bzenec, který ale v průběhu soutěže odstoupil. Účast v tendru zvažovala rovněž Penta Group. Ta ale nabídku nakonec nepodala.

Sedmičky na začátku.

Jihlavská firma PSJ holding byla založena v roce 1990 sedmi fyzickými osobami jako společnost s ručením omezeným. O sedm let později se transformovala na akciovku PSJ holding a dnes patří mezi největší tuzemské stavební společnosti. Zaměstnává přibližně 900 lidí. V loňském roce dosáhla skupina PSJ zisku necelých 20 milionů korun při obratu přes 3,7 miliardy korun. Mezi nejvýznamnější projekty holdingu patří rekonstrukce pražského Obecního domu, výstavba BB Centra v Praze 4 a rezidenčního areálu Villa Bianca v Praze 6 a rekonstrukce Hotelu Carlo IV na Senovážném náměstí v Praze. V květnu letošního roku zahájila skupina rekonstrukci České národní budovy v New Yorku, v minulém roce opravila například zastupitelský úřad v Káhiře a zahájila stavbu ambasády ve Vilniusu v Litvě. Největší zahraniční zakázky získal PSJ holding na Slovensku, na trzích bývalých SNS a v oblasti Blízkého a Středního východu. Přes řadu zakázek zůstaly za firmou nesplacené pohledávky u České spořitelny (ČS). „Od počátku svého působení na stavebním trhu využívala společnost PSJ holding finančních služeb převážně České spořitelny. Vstup Erste Bank do ČS byl doprovázen dohodou o možnosti vyvedení části dříve poskytnutých úvěrů do ĆKA. Tak se stalo, že do třetí vlny pohledávek převáděných z ČS na ČKA byla též zařazena pohledávka společnosti PSJ holding,“ sdělil týdeníku EURO František Vaculík, generální ředitel PSJ holding.

BRAND24

Žádní spekulanti.

Česká konsolidační agentura nabídla k prodeji pohledávky za stavební firmou, které k začátku srpna dosahovaly 544 milionů korun, v září letošního roku. Ještě předtím ale vláda zařadila skupinu PSJ do restrukturalizačního programu Exit 2. „Rozhodujícími kritérii pro úspěch ve výběrovém řízení byla výše nabídnuté kupní ceny a kvalita podnikatelského záměru. Ten by měl mimo jiné obsahovat závazek využít postoupenou pohledávku k finanční restrukturalizaci podniku, zachovat rozvoj výrobního programu a představit očekávaný vývoj zaměstnanosti,“ uvedl Jiří Pekárek, mluvčí ČKA. Podmínkami soutěže tak byly předem ze hry vyloučeny spekulativní zájemci. „Firma PSJ holding má zájem a především potenciál i nadále podnikat na českém a slovenském stavebním trhu. Vítěz výběrového řízení na pohledávky za naší společností by ji měl kapitalizovat a firmu finančně restrukturalizovat,“ tvrdí František Vaculík. Dodává, že očekává takový typ investora, který se bude chovat jako skutečný strategický partner a bude firmu dál rozvíjet. Podmínky tendru si, jak vyplývá z informací týdeníku EURO, prostudovalo nejméně pět zájemců, konkrétní nabídku ale podaly jen tři společnosti.

Úspěšný pohrobek.

Vedení ČKA nechtělo uvést konkrétní sumu, za niž bratislavská společnost Hydrostav – Vlčie hrdlo pohledávky za holdingem odkoupí. „S cenou jsme spokojeni,“ konstatoval pouze Pavel Řežábek, generální ředitel a předseda představenstva ČKA. Zdroje týdeníku EURO uvádějí, že nabídka vítěze dosáhla 123 milionů korun, nabídky konkurentů prý nepřekročily stomilionovou hranici. Firma Hydrostav – Vlčie hrdlo byla založena v roce 2002 a přešly na ni některé majetkové vztahy zkrachovalé akciové společnosti Hydrostav. Ta působila na slovenském trhu ještě před rokem 1989 a byla jednou z největších stavebních firem na Slovensku. Mimo jiné se podílela na výstavbě Vodního díla Gabčíkovo. V loňském roce, ještě před vyhlášením konkursu, měla o společnost Hydrostav zájem Skanska CZ. Nákup však nakonec neuskutečnila.
Mezi neúspěšnými uchazeči figurovaly firmy Víno Bzenec a CM Credit, který patří do skupiny PPF a zabývá se kompletní správou pohledávek. Víno Bzenec, který v průběhu soutěže odstoupil, chtěl zřejmě vstupem do stavební firmy nalézt své nové působiště. Firma totiž na jaře minulého roku přestala působit na trhu vín. Její akcionáři schválili prodej veškerého nemovitého majetku firmy a uvažovali o změně předmětu podnikání. V současné době se společnost podle obchodního rejstříku zabývá půjčováním a pronájmem movitých věcí. Poslední roky (hospodaření PSJ holding, v tisících)
Období Zisky/ztráty Tržby 1998 -46 878 632 954
1999 16 357 1 247 874
2000 6 826 1 104 801
2001 19 900 3 728 000
Pramen: ČTK

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).