Menu Zavřít

Vítězí zkušenosti, věk nerozhoduje

4. 6. 2010
Autor: Euro.cz

V období krize hledají zaměstnavatelé zkušené pracovníky, nejčastěji s praxí od dvou do pěti let. Při náboru se zaměřují především na odborné znalosti, praktické zkušenosti a osobnostní předpoklady. Údaje vyplynuly z ankety, kterou společnost DMC management consulting uskutečnila v dubnu 2010. Odpovědi poskytlo 78 společností z různých oborů.

Nejčastěji jsou obsazováni zaměstnanci s praxí dva až pět let (45 procent) a pět až devět let (31 procent). Takový zaměstnanec má již dostatečné zkušenosti v daném oboru, dokáže se lépe rozhodovat a pro zapracování na nové pozici nepotřebuje mnoho času. Zaměstnanci s praxí nad 10 let obtížně následují principy a systémy u zaměstnavatele obvyklé. U absolventů škol je zase vysoké riziko fluktuace a vysoká náročnost na zaškolení. Na otázku věku u náboru nových zaměstnanců 60 procent klientů odpovědělo, že věk u náboru nerozhoduje. Věkový aspekt je u řady společností uplatňován pouze u pozic, které vyžadují například fyzickou náročnost, nebo jsou vysoce zátěžové na srdce, práce ve stoje apod.

BRAND24

Oproti devadesátým letům, kdy se nabírali jenom mladí, draví a bývalým režimem „nepostižení“ uchazeči, dnes již otázka věku při náboru nehraje roli. Věkově namixované týmy mají mnohem větší hodnotu. Starší a zkušenější zaměstnanci řeší problémy s větším klidem, s využitím předchozích zkušeností. Mladí lidé se od nich mohou učit a naopak pomáhat při práci s informačními systémy, navíc přinášejí do týmu nestandardní řešení. V týmu pak funguje atmosféra vzájemné úcty a respektu.

Způsob náboru se v době krize výrazně nezměnil, změna nastala pouze u 20 procent z dotázaných klientů, zejména z důvodu větších nároků na uchazeče. Nejčastěji obsazované pozice jsou v současnosti přímé výrobní (44 %) nebo specializované (34 %) – tedy pozice přímo související s postupným nárůstem poptávky. Administrativní, manažerské a pomocné pozice jsou obsazovány sporadicky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).