Menu Zavřít

Vítězem firmy roku 2008 díky Pohodě pro 100 000 lidí

24. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Společnost Stormware loni díky ekonomickému systému Pohoda získala prvenství v soutěži Vodafone Firma roku 2008 v kraji Vysočina. Titul za firmu přebíral jednatel společnosti Petr Klička.

Autor: Jakub Stadler

K vývoji aplikací se jednatel společnosti Stormware Petr Klička dostal už v sedmé třídě na základní škole. „Programování mě vždycky bavilo. A tak jsem se po střední škole dal na softwarové inženýrství. Už ve druhém ročníku jsem začal programovat právní systém Winlex, a tím jsem se aktivně zapojil do podnikání pod značkou Stormware,“ vzpomíná dnes pětatřicetiletý Klička, který se do byznysu vrhl společně se svým bratrancem Ivem Stormem a jeho ženou.

Z programátora manažerem

„Na začátku jsme samozřejmě nejvíce času trávili programováním, ale také jsme vyřizovali telefony a odreagovávali se u balení zásilek prvním zákazníkům. Jak firma rostla a rostl počet jejích zaměstnanců, tak se dělily kompetence a zodpovědnost. Postupně jsem přestával programovat a soustředil se na řízení vývoje a ekonomických procesů. Také jsem radil, co dělat v marketingu,“ říká Klička. „Pamatuji si na období, kdy jsem na svém počítači měl vývojové prostředí, a přestože jsem aktivní vývoj nedělal, občas jsem si ještě něco napsal.“

Dnes má jihlavská IT společnost Stormware v České a Slovenské republice přes 150 zaměstnanců. Loni dosáhla obratu přes 230 milionů korun, což je o necelou třetinu více než v roce 2007. Předloni dokonce meziročně zvýšila tržby o polovinu. Nejúspěšnějším produktem firmy je ekonomický systém Pohoda s více než 100 tisíci prodanými licencemi.

VODAFONE FIRMA ROKU

Loni se do soutěže Vodafone Firma roku přihlásilo 3220 firem. Kritériem pro účast byl maximální obrat společnosti 1,4 miliardy korun. V krajských kolech byly firmy hodnoceny na základě skóringu vypočítaného z rentability, likvidity, zadluženosti, aktiv, ziskovosti a produktivity firmy, dále ratingu Hospodářské komory a hodnocení poroty. Ve finále pak odborná porota posuzovala firmy na základě prezentace a znalosti podnikatelského prostředí. Zájemci o účast v letošním ročníku soutěže se mohou přihlásit na www.firmaroku.cz.

Prioritou jsou zaměstnanci

BRAND24

Ocenění v soutěži Vodafone Firma roku si společnost Stormware podle Kličky zasloužila hlavně proto, že porotu zaujala čísly o hospodaření a specifickým přístupem ke svým zaměstnancům. „Díky vynaloženému úsilí a dosaženým výsledkům jsme v červnu loňského roku získali certifikát Investor in People, který je potvrzením vysoké úrovně řízení lidských zdrojů a důkazem, že rozvoj zaměstnanců je v souladu s rozvojem společnosti,“ říká Klička.

Samozřejmostí je podle něj týden dovolené navíc a motivující finanční ohodnocení v závislosti na pracovním výkonu zaměstnance. Ve firmě se snaží o vytváření a udržení „pohodového“ pracovního prostředí, kde se počítá a pracuje s návrhy zaměstnanců, ať už se týkají oblasti vývoje nebo procesů a poskytování služeb, kde je místo i pro aktivní relaxaci. Zaměstnanci si mohou o přestávkách ve firmě zahrát například stolní fotbal, ping-pong nebo zaboxovat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).