Menu Zavřít

Virtuální realita jako tréninkový nástroj: firmy učí zaměstnance měkkým dovednostem

6. 12. 2019
Autor: čtk

Mezi zaměstnavateli je stále větší poptávka po měkkých dovednostech. Vyjednávání, networking nebo řečnická zručnost se ale na většině vysokých škol nevyučují. Virtuální realita (VR) představuje ideální nástroj pro trénování těchto dovedností v korporátním prostředí.

S tím, jak se technologie virtuální reality rozvíjí a zároveň se stává dostupnější, rozšiřuje se i její využití ve firemním prostřední. Prostřednictvím virtuální reality se mohou zaměstnanci školit v nejrůznějších oblastech.

Navzdory vyšším pořizovacím nákladům se používání VR vyplácí. Podle údajů americké firmy Virtual Speech virtuální realita zvyšuje kvalitu učení a uchování znalostí o 75 až 90 procent.

Díky virtuální realitě také klesají náklady na školení, a to včetně cestovních nákladů. Vše je možné provádět „in-house“. VR také umožňuje zaměstnancům vyzkoušet si v bezpečném prostředí znalosti, které získali na tradičních kurzech.

Myslíte si, že virtuální realita patří na pracoviště?

Ve virtuálním prostředí je možné naprogramovat takřka jakoukoliv simulaci. Prezentace před plným sálem, networkingová událost, mediální brífink, to jsou jen některé z možností. Specializovaný software je schopen poskytnout zpětnou vazbu o očním kontaktu, parazitních výrazech nebo tempu. Vedoucí pracovníci tak mohou lépe odhadnout silné a slabé stránky zaměstnanců i pokrok, který učinili. S pomocí mobilních VR souprav mohou uživatelé trénovat i na dálku, stačí do nich připojit výkonnější chytrý telefon.

„Virtuální realitu zná většina lidí jen z televize či zábavného průmyslu. Ale možnosti jejího využití jsou mnohem širší a využití pro potřeby výuky či školení je pouze jedna z částí. Rozhodně však důležitá. V Asseco Solutions máme reálné zkušenosti s VR související se školením prezentačních dovedností. Mezi základní statistické výstupy patří například schopnost řečníka udržet oční kontakt, reakce na simulované nestandardní situace, analýza mluveného slova (rychlost, modularita, redundance slov, apod.). Je možné si navolit různá kritéria prostředí, od velikosti posluchačů, jejich reakcí či analyzovaného cíle. Výuka na lékařských fakultách, školení montážních či servisních pracovníků nabírá v tomto ohledu zcela jiných aspektů. Bylo by ale správné asi říct, že v těchto případech je více nežli VR uplatnitelná AR (Augmented reality – rozšířená realita),“ říká Lukáš Ontl, vedoucí oddělení inovace a rozvoje produktů ve společnosti Asseco Solutions.

Předsudky a diverzita na pracovišti

Dalším použitím virtuální reality v korporátu jsou školení o diverzitě a sexuálním obtěžování na pracovišti. Simulované prostředí pomáhá zaměstnancům lépe identifikovat nevhodné situace a také si mohou vyzkoušet reakce z pozice přihlížejícího.


Fenomén Beat Saber. Čeští vývojáři vytvořili nejúspěšnější hru ve virtuální realitě

 Beat Saber je nejúspěšnější hrou ve virtuální realitě


Jiný software pomáhá zaměstnancům se lépe vypořádat s diskriminací a také snížit podvědomé předsudky, které často vznikají na pracovištích s vysokou diverzitou.

„Pro takový účel by pravděpodobně bylo vhodnější pracovat s rozšířenou realitou, kde se VR kombinuje s reálným prostředím. Navíc by zde pravděpodobně měla být zahrnuta i sofistikovanější míra užití umělé inteligence, která by získaná data dokázala vyhodnotit a nestandardní chování identifikovat. V této souvislosti lze monitorovat a vyhodnocovat řadu aspektů lidského chování, ale je otázkou, zda je tento monitoring správná cesta. Osobně se domnívám, že ´kultura chování na pracovišti´ by měla být řízena jinými způsoby,“ dodává Ontl.

Nejen korporát

Virtuální realitu používají také například v americkém maloobchodním řetězci Walmart. Pomocí simulací připravují zaměstnance na davy zákazníků při výprodejových akcích typu Black Friday. VR také umí připravit uživatele na krizové situace, s její pomocí je možné trénovat evakuační procedury nebo požární poplachové směrnice.

Pomocí simulací se školí také lékařský personál nebo třeba vojáci. Operace, ať už lékařské nebo ozbrojené, je možné trénovat zcela bezpečně bez riskování lidských životů. Své využití najde virtuální realita třeba i v logistice. Mezinárodní společnost DHL Express používá programy, které učí zaměstnance efektivně a bezpečně pracovat se zásilkami.

Dále čtěte:

Bez virtuální a rozšířené reality se neobejdeme

Šampion Carlsen koupil od šachového amatéra tréninkovou platformu. Za milion liber

Vědci po střelbách v USA: Spojitost mezi videohrami a pácháním násilí se zbraní neexistuje

BRAND24

Útraty za videohry rostou. Češi loni „propařili“ 3,6 miliardy korun

Lepší než doopravdy: Česko zaujalo přední místo v byznysu s „chytrou“ virtuální realitou

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).