Menu Zavřít

Virtuální elektrárnu nahradí burza

8. 1. 2007
Autor: Euro.cz

CENA ENERGIÍPodnikatelé se obávají, že jim rychlý růst cen energií zhorší konkurenceschopnost. Do poloviny roku má začít fungovat projekt, který by měl rychlé zdražování alespoň přibrzdit - komoditní burza s elektřinou.Obava ze zdražování elektřiny patří k největším starostem podnikatelů.

CENA ENERGIÍ Podnikatelé se obávají, že jim rychlý růst cen energií zhorší konkurenceschopnost. Do poloviny roku má začít fungovat projekt, který by měl rychlé zdražování alespoň přibrzdit - komoditní burza s elektřinou.

Obava ze zdražování elektřiny patří k největším starostem podnikatelů. Říká to předseda Unie malých a středních podniků David Šeich s odkazem na výsledky průzkumu, který toto sdružení uskutečnilo v závěru loňského roku. Rychlý růst cen energií považují za alarmující i experti ministerstva průmyslu a obchodu, protože rostoucí vstupní náklady snižují konkurenční výhodu českých výrobců a exportérů.

BURZA ZPOMALÍ ZDRAŽOVÁNÍ

Tuzemský trh s elektřinou je ale již liberalizován a Energetický regulační úřad určuje vždy na rok pouze ceny související s distribucí a dalšími službami. Největší váhu má neregulovaná složka, tedy elektřina nabízená jednotlivými obchodníky a výrobci.

Omezit nadměrné zdražování elektřiny by měl vznik komoditní burzy v Praze. Na ní by se už od června měla elektřina obchodovat -a to přímo a v plných objemech. V současné době se ceny silové elektřiny stanovují pomocí takzvané virtuální elektrárny. Jedná se o aukci, do které ČEZ umísťuje část produkce určené k prodeji následující rok. Výsledná cena se určí podle váženého průměru nejvyšších nabídek. Malé procento takto nabízené produkce vede k vyšší poptávce, která tlačí cenu silové elektřiny vzhůru. Například letos se velkoobchodní ceny proudu zvednou kvůli tomuto systému zhruba o 17 procent, loni to bylo o 15 procent.

Nový systém podle svých tvůrců povede k vyšší transparentnosti tvorby cen proudu a zpomalení tempa zdražování. „Jako ministr nemohu ovlivnit výši ceny elektřiny, jejíž snížení bych si přál stejně jako většina občanů a podnikatelů. Rozhodl jsem se ale nalézt způsob, jak zprůhlednit dosavadní tvorbu ceny silové elektřiny, která tvoří více než polovinu ceny elektřiny pro koncového zákazníka,“ vysvětluje ministr Martin Říman. Výsledkem je projekt nové komoditní burzy, který připravuje pražská Burza cenných papírů a Operátor trhu s elektřinou.

V ČERVNU NAOSTRO

V současnosti se dopracovává statut nové komoditní burzy, začínají práce na pravidlech a burzovních řádech. V březnu by pak měl začít zkušební provoz a v červnu ostrý start. „Cena elektrické energie bude stoupat mírněji. Nový model totiž umožňuje kvalitní střet nabídky a poptávky, což vede k menší volatilitě (míra průměrné intenzity kolísání kurzů - pozn. red.),“ věří generální ředitel pražské Burzy cenných papírů Petr Koblic. Podle něj dokonce může cena proudu v závislosti na cenách surovin i klesat.

Římanův náměstek Tomáš Hüner se domnívá, že prodej elektřiny přes burzu bude znamenat větší průhlednost při tvorbě cen. „Aukce tento požadavek nesplňovaly. Podle mínění mnohých ČEZ mohl vytvářet umělé převisy poptávky,“ říká. Hüner předpokládá, že přibližování tuzemských cen proudu k jejich úrovni v Německu bude trvat déle než dva roky. „Může se také stát, že německé ceny se budou přibližovat k českým,“ předpovídá náměstek.

BRAND24

Experti až tak optimističtí nejsou. „Nová burza nebude mít přílišný vliv na tvorbu cen, elektřina se chová podobně jako ropa. K německým cenám se budeme stále blížit, zůstane nám určitý diskont v hodnotě transakčních nákladů,“ odhaduje analytik Global Brokers Tomáš Kaňka. Také šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina si myslí, že krátkodobě burza zdražování nezastaví. „Dlouhodobě ale přispěje ke stabilizaci cen elektřiny,“ dodává.

Dominantní tuzemský výrobce proudu ČEZ záměr vytvořit komoditní burzu uvítal. „Prodej přes burzu může rozšířit nabídku elektřiny na českém trhu. Obchody na burze by se mohly uzavírat na celý rok. Daly by se tu obchodovat kontrakty uzavírané v předstihu pro budoucí období, možnosti pro obchodníky i zákazníky by se rozšířily. Jde o cestu pro další zkvalitnění trhu s elektřinou,“ říká mluvčí energetické společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).