Menu Zavřít

Víno na dovolené

30. 6. 2003
Autor: Euro.cz

aneb proč nepít ve Středomoří bílá vína a o magii místaDovolená je nejenom časem radovánek, ale obvykle i dobou, kdy víno teče plným proudem. S výjimkou dobrodruhů, kteří tráví přechodem arktických plání, míří většina naší populace na slunný jih, kde je pěstování révy vpravdě domácí záležitostí.

aneb proč nepít ve Středomoří bílá vína a o magii místa

Dovolená je nejenom časem radovánek, ale obvykle i dobou, kdy víno teče plným proudem. S výjimkou dobrodruhů, kteří tráví přechodem arktických plání, míří většina naší populace na slunný jih, kde je pěstování révy vpravdě domácí záležitostí.

Svůj pozitivní vztah k vínu dokládají naši turisté zejména zvýšeným objemem konzumace. Vzhledem k tradičnímu doporučení lékařů o nutném přísunu tekutin je to téměř zákonná nutnost. Vždyť voda je v jižních zemích tak drahá. K obohacení prázdninových dojmů ale přispěje spíše touha poznat a zorientovat se v různých druzích místních vín. I to vám prozradí ledacos o lidech i zemi, kterou jste navštívili. Což samozřejmě nevylučuje třetí variantu, kterou je kombinace poznávání kvalitních vín s dovolenkovou kvantitou.

Tajemství exotiky

Testování regionálních gastronomických specialit má svoje velké kouzlo, mnohdy však končí neblahými vzpomínkami. V exotických krajích často kvůli špatné hygieně nebo všelijaké - z pohledu Středoevropana jen málo jedlé - havěti, kterou jste byli nuceni pozřít. Ale ani v civilizovaných evropských končinách si nikdy nemůžete být jisti, jakou regionální lahůdku vám „domorodci“ připraví. Třeba pro ukrutně páchnoucí dršťky si nezajedete nikam jinam než do jedné luxusní restaurace ve vznešeném kraji Champagne. Na rozdíl od různých jídel je zkoušení různých druhů a typů vína ze zdravotního hlediska poměrně bezpečnou záležitostí. Již ve fázi výroby je technologicky ošetřeno tak, že vám těžko přinese nějaké nečekaně nepříjemné překvapení. Pravda, na jihu Evropy (zejména na tom balkánském) se s technologií a čistotou zase až tolik nezatěžují, ale víno vždy a všude prochází kvasným procesem, který většinu případných problémů eliminuje. Jednoduchá jižní vína jsou navíc sířena podstatně méně než naše, a tak ipo nemírné konzumaci mívá následující ráno vcelku optimistickou tvář.

Od ušlechtilosti k průměru

Vyhledávat drahé, kvalitní značky vín má smysl v dobrých restauracích. Opravdu kvalitní vína totiž vyžadují nejen vhodnou kombinaci s odpovídajícím kulinářským zážitkem, ale zároveň i zkušeného sommeliéra se znalostí jejich podávání. To je ve špičkových zahraničních restauracích samozřejmostí, a tak jestliže k vaší dovolené patří i návštěva podobných podniků, určitě neváhejte. Českému zákazníkovi způsobí vinný lístek těchto restaurantů šok hned nadvakrát - jednak svým rozsahem a jednak cenami vín, které jsou ve srovnání s našimi poměry až o polovinu nižší. Opustíme-li ale svět opulentních večeří a ušlechtilých vín, dostaneme se k běžným jídlům, která budou patrně tvořit základ prázdninového menu většiny našich turistů. K takovým pokrmům bohatě stačí zvolit i cenou odpovídající, průměrná vína dané oblasti. V řadě jižních zemí jsou totiž rozdíly v kvalitě levných a drahých vín minimální. Pro tuto zkušenost si snadno zajedete stejně tak do Chorvatska jako například na Korsiku nebo středomořské pobřeží Afriky.

Chvála růžovým vínům

Všechny jižní oblasti jsou typické produkcí červeného vína. Bílé víno je v naprosté menšině, protože příliš teplé počasí neumožňuje dostatečnou tvorbu kyselin a víno je svým charakterem syté, plné, ale trochu mdlé. Byť jsou dražší bílá jižní vína vynikajícím doplňkem pro gastronomii, pro samotné pití se z tohoto důvodu příliš nehodí. Hledáte-li tedy něco osvěžujícího, neváhejte sáhnout po sklence vychlazeného rosé. Nekomplikované a příjemně svěží růžové víno je přesně tím, co váš organizmus po mnohahodinovém vyčerpávajícím ležení na pláži potřebuje.

Vinná magie místa

Při návratu pak zaplňují láhve s vínem vyprázdněná zavazadla cestovatelů, aby doma doprovodila barvité líčení zážitků z dovolené. Ať jste koupili cokoli a kdekoli, čeká vás jedna klasická vinařská zkušenost. Zjistíte totiž, že láhev vína, kterou jste shledávali úžasnou (nebo alespoň velmi dobrou) na své dovolené, chutnala o poznání lépe než ta samá láhev, kterou jste si odtamtud přivezli domů. Není to zdaleka jen vzpomínkou našince ze (stále ještě trochu) zasmušilé české kotliny na pestré zážitky přímořského léta, ale je to zároveň jakási magie místa, která konkrétnímu vínu přidává něco navíc - tento fenomén lze totiž stejně tak vyzkoušet i při dovozu drahých vín z renomovaných zahraničních sklepů. No nic, nezbývá než se za rok vrátit a zjistit, jak to s tím vínem opravdu bylo.

BRAND24

Testování místních specialit má jistě své kouzlo - může nám prozradit ledacos o místech i zemích, které jsme navštívili.

FOTO: NIKOLETA ALIVOJVODIČ

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).