Menu Zavřít

Viktor Zeissel: Euro a dolar v roce 2015

12. 12. 2014
Autor: CC BY 2.0: Images Money via Flickr

Rozdílný vývoj největších ekonomik se příští rok přenese i do vývoje kurzů. Ekonomické oživení ve Spojených státech nabírá na obrátkách. Podnikatelé začínají investovat, snižuje se míra nezaměstnanosti a zrychluje růst mezd. To vše se projevuje i v cenách.

Právě situace na trhu práce a cenový vývoj je zásadní pro americkou centrální banku při nastavování úrokových sazeb. Úrokové sazby zase budou hrát klíčovou roli pro vývoj kurzu dolaru. Vůči euru ale bude kurz ovlivněn i dalšími kroky evropské centrální banky, která bude sledovat vývoj makroekonomických indikátorů v eurozóně.

Tam je situace diametrálně odlišná. Ekonomika roste jen nepatrně, nezaměstnanost stagnuje a ceny rostou velmi pomalu. Právě cenový vývoj je pro ECB zásadní, nicméně standardní nástroje pro uvolňování měnových podmínek už ECB vyčerpala a již tento rok začala používat nestandardní nástroje v podobě dlouhodobých cílených repo půjček a přímého odkupu privátních aktiv z trhů. Záměrem je přilít likviditu do finančního systému a zvýšit bilanční sumu až o jeden bilion eur.

Podle ekonomů Société Générale bude ECB muset začít nakupovat i státní dluhopisy, jinak svůj záměr zvýšit bilanční sumu v tomto rozsahu těžko naplní. Nová eurová likvidita ze strany ECB a začátek utahování měnové politiky ze strany amerického Fedu budou tedy příští rok zásadní faktory, kvůli kterým bude společná evropská měna oslabovat. Podle stratégů SG by se již v prvním čtvrtletí měl kurz hlavního měnového páru posunout k hladině 1,20 dolaru za jedno euro a na konci příštího roku by měl kurz dosáhnout úrovně 1,14.


Autor je ekonomem Komerční banky


Čtěte také:

BRAND24

Trhy znervóznila nabídka levných úvěrů

ECB zvažuje další podporu růstu, připouští nákup státních dluhopisů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).