Menu Zavřít

Viktor Zeisel: Fed zmírní rétoriku

12. 6. 2014
Autor: CC BY-SA 3.0 AgnosticPreachersKid via Wikimedia

Američtí centrální bankéři se na svých minulých zasedáních snažili přesvědčit trhy, že udrží úrokové sazby nízko ještě po dlouhou dobu. To se jim zjevně povedlo a Fed nyní bude pravděpodobně řešit opačný problém. Tím jsou paradoxně příliš nízká tržní očekávání ohledně budoucího vývoje úrokových sazeb.

Před centrálními bankéři tak na jejich zasedání v příštím týdnu stojí volba, zda přijmout tržní očekávání, nebo se proti nim vyhradit. Ekonomové Société Générale předpokládají, že zvolí druhou variantu.

Jejich uvažování je podpořeno dvěma důvody. Jednak v USA oslabují rizika pro pomalejší růst, důležitější ale je, že podmínky na finančním trhu se uvolnily tak, že se přibližují podmínkám, které nastaly v prvním pololetí roku 2007.

S těmi současnými, které jsou podpořeny očekáváním nerealisticky nízkých sazeb, nebude Fed spokojen. Nedá se očekávat, že by centrální bankéři chtěli spustit výraznou korekci, a riskovat tak přibrzdění ekonomického růstu, nicméně na druhé straně nebudou chtít být vnímáni tak, že podporují nebo dokonce stimulují investice do rizikových aktiv.

Příliš uvolněné podmínky na finančních trzích byly jedním z důvodů, který před rokem vedl Fed k diskuzi o zahájení utlumování jeho programu odkupu aktiv. Na zasedání příští týden můžeme očekávat další snížení objemu aktiv, které Fed na trhu každý měsíc nakupuje. Znovu by se mělo jednat o 10 miliard dolarů. Na následné tiskové konferenci by pak guvernérka Fedu mohla tlumit svou obvyklou holubičí rétoriku.


Autor je ekonomem investičního bankovnictví Komerční banky


Čtěte také:

BRAND24

Fed už počtvrté v řadě omezí nákupy dluhopisů, trh práce se prý zotavuje

Fed začal chystat ústup od uvolněné měnové politiky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).