Menu Zavřít

Vicenovou zemědělci vítají

11. 9. 2006
Autor: Euro.cz

NOVÁ MINISTRYNĚ ZEMĚDĚLSTVÍNa novou ministryni zemědělství Milenu Vicenovou se dosud neobjevily žádné negativní reakce. Podle prvních ohlasů zájmových organizací i osobností z oboru zatím převažuje spíše opatrný optimismus.Nová ministryně zemědělství Milena Vicenová vzbuzuje naděje především u soukromých zemědělců.

NOVÁ MINISTRYNĚ ZEMĚDĚLSTVÍ Na novou ministryni zemědělství Milenu Vicenovou se dosud neobjevily žádné negativní reakce. Podle prvních ohlasů zájmových organizací i osobností z oboru zatím převažuje spíše opatrný optimismus.

Nová ministryně zemědělství Milena Vicenová vzbuzuje naděje především u soukromých zemědělců. Jak totiž uvádí předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Stanislav Němec, vnímá tato organizace Vicenovou „jako první osobu, která snad nebude podléhat lobbystickým tlakům Agrární komory a především jako člověka s evropským rozhledem, který vnímá komplexní problematiku venkova, nejen zemědělství jako takové“.

Asociace podle Němce očekává, že zemědělská politika se více zaměří na příčiny současných rezortních problémů. Ty podle něj pramení z příliš úzce zaměřené zemědělské politiky preferující především zemědělskou produkci.

LEPŠÍ VZTAHY S VLASTNÍKY

Také Svaz vlastníků půdy a soukromých rolníků je s Vicenovou spokojen. „Očekáváme od ní především větší vnímavost k dodržování vlastnických práv a vstřícnost k provádění komplexních pozemkových úprav,“ říká předseda Svazu František Janda. Podle svých slov zná novou ministryni jako vitální a pracovitou osobu, která se dobře osvědčila při čerpání finančních podpor z evropského fondu SAPARD.

Předseda Zemědělského svazu ČR Miroslav Jirovský, který hovoří zejména za produkční zemědělce, předpokládá, že podpora výroby bude u nové ministryně obtížnější. Uznává ale, že Vicenová díky svým dlouholetým zkušenostem z působení na ministerstvu problematice rozumí. Vítá také příslib o plném dofinancování přímých plateb. „Ve své podstatě jde totiž nakonec o kvalitu a bezpečnost potravin, protože je známo, že většina dotací na produkci nejde do kapes zemědělců,“ podotýká Jirovský.

FINANČNÍ REZERVY

Jirovský navíc zná recept, kterým by Vicenová v očích zemědělců hodně zabodovala. „V operačním programu ministerstva práce a sociálních věcí jsou nedočerpány prostředky ve výši zhruba tří miliard. Naopak na finanční dokrytí projektů z operačního programu ministerstva zemědělství se nedostává asi 1,3 miliardy. Představitelé Evropské komise přitom potvrdili, že pokud by vláda rozhodla do 30. září o přesunu peněz z jednoho ministerstva na druhé, nebude to žádný problém,“ tvrdí Jirovský.

Pokud by se tedy Vicenové podařilo tuto myšlenku ve vládě prosadit, byla by to podle šéfa Zemědělského svazu nejen významná pomoc pro zemědělství, ale vydělala by celá země, protože by dokázala lépe využít evropských podpor.

BODY Z PŮSOBENÍ V SAPARDU

Výsledky působení Vicenové v programu SAPARD oceňuje i prezident Potravinářské komory ČR Jaroslav Camplík. „Dobře se s ní komunikuje, takže očekáváme, že tento trend bude pokračovat,“ uvádí šéf zpracovatelů. Pro potravináře je přitom prioritou obhájit dotační programy určené pro zpracovatele a pokračování projektu propagace a prezentace kvalitních českých potravin se značkou Klasa. Také bývalý vyjednavač podmínek vstupu do Evropské unie Tomáš Zídek tvrdí: „Znám novou ministryni velmi dobře, vždy jsem se na ni mohl spolehnout, ať již to bylo v programech SAPARD nebo při konstituování platební agentury na čerpání peněz z evropských zdrojů.“ Pokud má nová vláda hlavní mandát k maximálnímu vyčerpání peněz z Bruselu a přípravu českého předsednictví v roce 2009, pak je podle něj Vicenová „ta správná osoba na ministerstvu zemědělství“.

**VÝHRADY NEMAJÍ ANI VĚDCI

BRAND24

Člen předsednictva České akademie zemědělských věd Tomáš Doucha ovšem podotýká, že určitým handicapem nejen Vicenové, ale celé Topolánkovy vlády, je absence osobností s ekonomickým vzděláním. „Nemusí to ale být na závadu, pokud se nová ministryně lidmi tohoto typu obklopí. Jen aby to nebyli prodloužené ruce různých zájmových lobby,“ říká Doucha. Vicenovou vnímá jako člověka, „který o zemědělství něco ví“, a za dobrou volbu považuje fakt, že nová ministryně se zkušenostmi s komunikací s unijními institucemi bude na své pozici právě v tomto období.

Bývalý předseda zemědělského výboru parlamentu a kandidát na nějakou funkci tohoto výboru i v nastávajícím volebním období Ladislav Skopal zejména očekává, že se rezort zemědělství v nové vládě neztratí. „Čekám, co paní ministryně předvede v nejbližších dnech, především, zdali se ukáže, že se nezabývá jen potravinářstvím, ale i skutečným zemědělstvím,“ říká Skopal. Chválí přitom dosud zveřejněné priority, tedy plné dorovnání přímých plateb a spolufinancování evropských rozvojových programů. „Na spolupráci se těším, počítám, že se v nejbližší době sejdeme, abychom se vzájemně informovali o připravovaných aktivitách a osobně jsem připraven informovat ji o tom, co připravuji na parlamentní úrovni já,“ uvedl Skopal.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).