Menu Zavřít

Více státu a méně vlastního rozhodování

2. 1. 2006
Autor: Euro.cz

ČSSD Sociální demokracie usiluje o třetí volební úspěch po sobě, alespoň pokud jde o volby do Poslanecké sněmovny. A tato naděje zatím - kvůli premiérovi Jiřímu Paroubkovi a jeho rozdávání peněz ze státního rozpočtu či populistickým slibům - stále žije.

ČSSD Sociální demokracie usiluje o třetí volební úspěch po sobě, alespoň pokud jde o volby do Poslanecké sněmovny. A tato naděje zatím - kvůli premiérovi Jiřímu Paroubkovi a jeho rozdávání peněz ze státního rozpočtu či populistickým slibům - stále žije.

Pozitivem současné vlády vedené sociálními demokraty je snaha zjednodušit začátek podnikání zřízením takzvaných centrálních registračních míst, kde bude možné vyřídit si všechny potřebné záležitosti při založení firmy na jednom místě a s pomocí jediného formuláře. Otázkou je, do jaké míry je to zásluha ČSSD a do jaké míry jejího nestranického vicepremiéra Martina Jahna, označovaného za prvního osvíceného ochránce podnikatelů za osm let vlády sociálních demokratů. Ke kladům patří i zvýšení takzvaných daňových paušálů.

Mezi řadou negativních stránek vyniká opatrný přístup k jakémukoliv snižování daní, zejména pro lidi s vyššími příjmy. Pokud ČSSD v letošních volbách uspěje, lze předpokládat, že už neuzavře vládní koalici s lidovci, ale půjde spíše cestou menšinové vlády s tichou podporou komunistů. V takovém případě narazí i její dosavadní opatrné plány. Jako důkaz může sloužit například tahanice kolem plánu na plošné zvýšení nemocenské. Za podporu návrhu ČSSD požadují komunisté stažení vládního záměru ohledně mírného zvýšení čistých příjmů, které by se týkalo i bohatších lidí.

V případě většího vlivu komunistů se lidé s vyššími příjmy mohou „těšit“ také na majetková přiznání, možná i na takzvanou „milionářskou daň“ a další podobné excesy, jako byla povinnost vydávání paragonů na každý nákup nad 50 korun. A o tom, že registrační pokladny zůstanou nutností, by v takovém případě nebylo pochyb. Zásadou levice je totiž vždy mít co největší dohled nad každým krokem občana.

Zřejmě bude také pokračovat další zadlužování veřejných rozpočtů. Výsledky loňského zlepšeného hospodaření státu totiž vláda raději rozdala, než aby ušetřené peníze použila na splácení dluhů.

Důchodová reforma připravovaná ČSSD by měla být založena na pomyslných individuálních účtech. Není však pravděpodobné, že by další období vlády sociální demokracie mohlo konečně nastartovat opravdovou reformu veřejných financí, slibovanou už řadu let. Reforma zatím přinesla jen několik dílčích kroků, dlouhodobější vize chybí.

BRAND24

Nepravděpodobné by bylo také plošné zavedení školného či zavedení spoluúčasti pacientů. Naopak se mohou objevit další artefakty režimu před rokem 1989, jako jsou novomanželské půjčky a podobné nástroje.

CO PLÁNUJE ČSSD

  • zvýšení sociálního i zdravotního pojištění
  • majetková přiznání
  • mírné snížení daní i pro bohaté
  • důchodová reforma založená na individuálních účtech
  • stále bezplatné školství a zdravotnictví
  • posilování role státu na úkor krajů
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).