Menu Zavřít

Víc proudu a uhlí

27. 2. 2009
Autor: Euro.cz

Carbounion Bohemia

BRAND24

Společnosti Carbounion Bohemia výrazně roste obrat. Zatímco v roce 2007 tržby dosáhly 2,8 miliardy korun, loni to již bylo 4,8 miliardy. „Letošní plány počítají s šestimiliardovým obratem. A to nejen kvůli nárůstu obchodu s uhlím, ale i elektřinou,“ konstatuje majitel firmy Petr Paukner.
Zatímco loni firma, která má deset zaměstnanců, prodala 4,8 terawatthodiny elektřiny, letos to má být již šest TWh. Firma neobchoduje s elektřinou přes pražskou energetickou burzu, ale většinu proudu nakupuje od nezávislých producentů. Poté, co se do problémů dostala společnost Moravia Energo, je Carbounion Bohemia největším nezávislým tuzemským obchodníkem s elektřinou.
Výrazně letos společnosti vzrostou i obchody s uhlím. Carbounion Bohemia je výhradním zástupcem na prodej černého uhlí z polského dolu Budryk. Dováží jej do Česka, Maďarska a na Slovensko. Obchoduje i s hnědým uhlím, jež vyváží především na Slovensko, do Maďarska a Slovinska. Ročně prodá přes milion tun uhlí, a je tak největším tuzemským obchodníkem s touto komoditou.
Paukner se v branži pohybuje přes pětadvacet let. Do roku 1998 byl generálním ředitelem Metalimexu. Několik let pracoval v Německu. Kromě vlastní společnosti ještě do konce loňského roku řídil firmu Coal Energy, která obchodovala s elektřinou. Posledně zmíněná firma však počátkem letošního roku kvůli dřívější dohodě akcionářů zanikla. Coal Energy totiž původně založily české hnědouhelné firmy a ČEZ. Společnost měla za úkol vyvážet elektřinu vyrobenou z hnědého uhlí a tím zajistit těžařům stabilní odbyt jejich produkce. Hnědouhelné firmy se totiž obávaly, že po spuštění jaderné elektrárny Temelín klesne kvůli nižší poptávce tepelných elektráren těžba suroviny o miliony tun. Černé předpovědi se však nenaplnily a akcionáři se dohodli na zrušení firmy.
Carbounion v Coal Energy ovládal pětinový podíl. „Převzali jsme i některé obchodní aktivity Coal Energy,“ vysvětlil Paukner nárůst obratu společnosti, kterou vlastní. Zisk firma nezveřejňuje.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).