Menu Zavřít

Větší úlevy "přispívajícím" podnikům?

11. 10. 2004
Autor: Euro.cz

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ Ministerstvo financí připravuje zvýšení daňových úlev pro zaměstnavatele, kteří svým pracovníkům přispívají na penzijní připojištění. Tuto zprávu ovšem hospodářská sféra nepřivítala jednotně.

**PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

BRAND24

Ministerstvo financí připravuje zvýšení daňových úlev pro zaměstnavatele, kteří svým pracovníkům přispívají na penzijní připojištění. Tuto zprávu ovšem hospodářská sféra nepřivítala jednotně.

Podle prvních ohlasů penzijní fondy a zaměstnavatelé návrh spíše vítají, ekonomové se v názorech liší. „Zvýšení daňových úlev zaměstnavatelů vítáme,“ tvrdí ředitel Penzijního fondu České pojišťovny Ivo Foltýn. Jakákoli úleva v daních je dobrá, doplnil analytik Tomáš Gatěk z P atria Finance. Opatření podle něj může vést k většímu přílivu peněz do systému. „To nicméně bude také záviset na výkonnosti jednotlivých fondů, jejich schopnosti přimět zaměstnavatele k tomuto kroku a na vývoji kapitálových a finančních trhů,“ dodal. Naopak Kateřina Havlíčková z Institutu pro sociální a ekonomické analýzy hodnotí připravovaný krok jako velice špatný. Daňové úlevy jsou podle ní nespravedlivým přerozdělováním peněz. „A konkrétně úlevy zaměstnavatelů na penzijní připojištění zvýhodňují zaměstnavatele a zaměstnance oproti osobám samostatně výdělečně činným, které takovou možnost snížit si základ daně nemají,“ podotkla. „Zvýšení daňových úlev pro zaměstnavatele vítám, postrádám ale kontext s očekávanou reformou důchodového systému. Navíc se takové opatření dostává do rozporu se slibovaným zjednodušením daňového systému,“ reagoval prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Obává se toho, že by přijetím penzijní reformy mohla být tato úleva zaměstnavatelům odepřena. Takže ti, kteří dnes v penzijním připojištění nejsou a zavedou ho díky nabídce vlády, mohou již za několik málo let zjistit, že to učinili naprosto zbytečně. Příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění dostávalo v pololetí přes 654 000 klientů penzijních fondů. Průměrný příspěvek zaměstnavatele přitom činil 410 korun měsíčně. Účastníků penzijního připojištění je nyní celkem více než 2,8 milionu, tedy více než čtvrtina obyvatel České republiky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).