Menu Zavřít

Veronika Jonášová: Němci se učí šetřit. V Řecku

22. 2. 2013
Autor: profimedia.cz

Jako by se někdo chtěl učit ochraně lidských práv v Severní Koreji nebo státní správě v Somálsku. Ano, 35 německých zastupitelů a jejich referentů skutečně v dubnu vyrazí na studijní cestu do Atén. Mají se poučit z úsporných opatření tamní vlády. Znamená to tedy, že proslulé německé cifršpiony, kteří nemilosrdně utahují opasky celé Evropě, bude školit země, kterou dluhy přivedly na pokraj zhroucení?

Ne tak docela. Pro moudrost do Atén se totiž mají vydat zastupitelé z Berlína a ten nemá v oblasti financí o nic lepší pověst než Řecko.

Málokterý Berlíňan si ještě vzpomene na dobu, kdy jeho město nebalancovalo na pokraji bankrotu. Vršení dluhů se změnilo v normu, na kterou si všichni zvykli. Tedy až na pilné Bavory, Šváby a Hessence. Ti museli jen v minulém roce zachraňovat účty hlavního města více než třemi miliardami eur.

A skřípou zuby o to více, že se pravidelně dočítají o dalších a dalších velkolepých projektech berlínské radnice, které končí velkolepými nezdary. Ostudně zpackaná stavba nového berlínského letiště je jen nejviditelnější příklad. Mohlo by se zdát, že studijní cesta berlínských radních do Atén znamená jen další vyhazování peněz daňových poplatníků. Německo přece posílá do Řecka finanční experty. Proč se Berlíňané neporadí s nimi a nezůstanou doma? Jenže dobrých důvodů se najde hned několik.

Podle německých novinářů mezi ně patří například chutná řecká kuchyně nebo úchvatný výhled z Akropole.


Čtěte také:

Německo zasáhla slábnoucí poptávka. Ekonomika koncem roku propadla

Evropu drtí symbióza politiků a bank

BRAND24

Merkelová vyzvala k zavedení světové daně z finančních transakcí


Autorka je reportérkou ČT

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).