Menu Zavřít

Věřitelé zaplakali

8. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Šohaj Strážnice ing.

BRAND24

Ani korunu nedostanou věřitelé zkrachovalé textilky Šohaj Strážnice z pohledávek. Požadovali sice skoro devadesát milionů korun, správce konkurzní podstaty Vladimír Valášek však uznal zhruba 56 milionů. Na jejich zaplacení však nemá peníze, nezaplatí ani dodavatelům, ani bývalým pracovníkům, kteří bývají v konkurzech vypláceni přednostně.
Kdysi jeden z největších českých oděvních podniků se dostal do konkurzu loni v červnu. Ještě o rok dříve vykázal tržby kolem sta milionů. Hospodařením Šohaje se už přes rok zabývá policie, jež prověřuje, zda bývalý majitel Věslav Koch a jeho rodina podnik nevytunelovali. Ještě před prohlášením konkurzu měli údajně převést výrobní stroje do firmy Šohaj Služby. Většina zaměstnanců přešla do společnosti Košulenka, která i nadále šije košile.
Příjmy zkrachovalé textilky z prodeje nemovitostí, nájmů a vybraných pohledávek přesáhly pouhé čtyři miliony, náklady konkurzu však byly o něco vyšší. Pohledávky kromě exzaměstnanců přihlásila další dvacítka věřitelů. Ani haléř například neuvidí MATE Slovakia, jíž textilka dluží 31 milionů za nesplacený úvěr a látky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).