Menu Zavřít

Věřitel nesmí uplatňovat sílu

10. 3. 2010
Autor: Euro.cz

Nedávno se v médiích objevily zprávy o obvinění zaměstnanců dceřiné firmy ČEZ z vydírání při vymáhaní pohledávek za neplatiči elektrické energie a o praktikách specializovaného oddělení NTZ.

Asociace inkasních agentur (AIA), jejímž cílem je kultivace trhu správy a inkasa pohledávek, zastává názor, že dlužníci musejí za své konání nést odpovědnost a důsledky. Na druhé straně je nezbytné, aby se při vymáhání pohledávek postupovalo zásadně v souladu se zákony a etickým kodexem. Členové AIA denně řeší stovky případů osobních návštěv dlužníků a do dnešního dne jsme nezaznamenali žádný případ porušení osobní nedotknutelnosti dlužníka. Práce inspektorů pro osobní návštěvy dlužníků je velice náročná, zejména po psychické stránce, ale nelze si ji splést s armádním nebo policejním cvičením a dokazováním si své síly.

BRAND24

Proto je nezbytné, aby v oblasti správy pohledávek působily jenom společnosti, které jsou důvěryhodné, vykonávají svou činnost v souladu se zákony a v souladu s etickým kodexem, přesahujícím rámec jedné země.

S ohledem na finanční krizi se zvýší počet dlužníků neschopných splácet své závazky. To však neopravňuje věřitele k tomu, aby na dlužnících uplatňovali svou sílu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).