Menu Zavřít

VĚŘITEL ČSSD MĚNÍ MAJITELE

14. 8. 2001
Autor: Euro.cz

F i n a n c o v á n í     v l á d n í     s t r a n y

Společnost Tax & Investment Advisers (TIA), která loni před volbami pomohla sociálním demokratům z finanční tíže několikamilionovou půjčkou, změnila majitele. Její spoluzakladatel a bývalý devadesátiprocentní vlastník advokát Miroslav Jansta minulý týden upozornil týdeník EURO, že již nedrží majoritu.

Věřitel sociálních demokratů - firma TIA rozhodně nepatří mezi transparentní a důvěryhodné společnosti (EURO 3/1999). Akciová společnost se základním jměním deset milionů korun již několik týdnů po svém vzniku půjčila několik milionů sociálním demokratům. Člen jejího představenstva Ondřej Mrklovský byl ve volebním štábu ČSSD pověřen jakýmsi vnitřním auditem kampaně a přitom tvrdil, že o žádné půjčce nic neví. Jeho šéf z představenstva firmy Ivan Lhotský si zase nemohl vzpomenout, kdo že to je Ondřej Mrklovský.

BRAND24

Společnost TIA své majitele tají a její šéf odmítá komunikovat s tiskem. Společnost založili Ivan Lhotský jako minoritní držitel balíku akcií (patřil mu desetiprocentní podíl) a majoritní akcionář Miroslav Jansta (známý pražský advokát a člen ČSSD, dříve komunistický poslanec ve Federálním shromáždění). Z rozhovoru s advokátem Janstou ale vyplynulo, že on zřejmě svým jménem kryl skutečného investora, který si přál zůstat v anonymitě (EURO 5/1999). Vlastnická struktura společnosti však zřejmě doznala podstatných změn, na což týdeník EURO upozornil právě Miroslav Jansta. Rozhodujícím akcionářem se pravděpodobně stal Ivan Lhotský, což vyplývá i z faxu, který nám osobně zaslal. Jaký podíl mu nyní patří a kdo jsou ostatní majitelé, však stále není známo. Ve sbírce listin na Krajském obchodním soudě žádnou změnu zaznamenanou nemají. Doklady mohou být ve spise společnosti, ale ten není veřejně přístupný. Ivan Lhotský se již třetí týden novinářům vyhýbá a na vzkazy nereaguje.

Tajnosti Tax & Investment Advisers jsou sice podezřelé, ale nakonec jsou soukromou věcí soukromé společnosti. Jinak je tomu ovšem v případě ČSSD. Politická strana, a zvláště vládní, tajit své finanční zdroje nesmí. Dokud tak bude činit, nebude její akce čisté ruce ničím jiným než pokrytectvím.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).