Menu Zavřít

Věříme v sílu střední Evropy

15. 1. 2009
Autor: Euro.cz

Paulem Sestakem

Jedním z odvětví, které se zdá být současných finančních turbulencí ušetřeno, je právní poradenství. „Platí pravidlo, že právníci budou mít vždycky práci, ať už ekonomika roste, nebo klesá. Samozřejmě se změní charakter poskytovaných služeb. Například místo nákupu nemovitostí budeme spíše radit při restrukturalizacích firem či řešit jejich úpadky. Přitom panuje přesvědčení, že nenastane-li naprostý kolaps světové ekonomiky, tak silnější společnosti budou pohlcovat ty slabší, což nám přinese další mandáty,“ potvrdil týdeníku EURO řídící partner české kanceláře Wolf Theiss Paul Sestak.

EURO: Poptávka po právním poradenství odráží ekonomickou situaci. Které odvětví současná krize postihuje nejsilněji? SESTAK: Krize začala v oblasti nemovitostí a to se nevyhnulo ani českému trhu, kde vidíme dopady v několika hlavních oblastech. Za prvé developeři obtížněji získávají financování svých projektů. Za druhé ubývá akvizic, zejména ze strany fondů, které nyní vyčkávají. Další dopady krize lze vidět například u bank. Ty významně omezují svou ochotu půjčovat. Zatím ale nemáme pocit, že by se česká ekonomika měla dostat do nějaké vleklé recese.

EURO: Existují naopak oblasti, které mají anticyklický vývoj? SESTAK: Ano, jednu z nich představují investice do alternativních energií – například do větrných či fotovoltaických elektráren. O naše zkušenosti s prvními projekty jsme se podělili koncem září na konferenci v Německu a brzy poté se na nás obrátili další zájemci o právní poradenství při výstavbě fotovoltaických zařízení v Česku. Navíc pro tuzemské společnosti je výhodou i silnější koruna. Ta českým firmám umožňuje akvizice v zahraničí za dobré ceny. Nedávno jsme například zastupovali ČEZ při akvizici distribuční společnosti v Albánii.

EURO: V roce 2007 Wolf Theiss obdržel cenu Česká právnická firma roku od odborného měsíčníku International Financial Law Review (IFLR). Jak jste si získali jeho pozornost? SESTAK: Především se snažíme koncentrovat na kvalitu práce a na poměrně složité transakce. Naopak jsme nikdy nechtěli dělat běžné právní poradenství. Pro klienty je zajímavá i naše síť v celé střední a jihovýchodní Evropě, díky níž dokážeme nabízet právní poradenství v mnoha jurisdikcích. To nám také zajišťuje zajímavou konkurenční výhodu oproti velkým anglosaským kancelářím, jež nejčastěji mají vlastní zastoupení jen v několika větších zemích regionu. A to, že i transakce, na kterých pracujeme v Česku, často zahrnují prvky z dalších trhů, je jistě pro hodnotitele z IFLR zajímavé.

CONTENT24

EURO: Některé ze zemí v oblasti střední a jihovýchodní Evropy, kde působíte, zasáhla finanční krize. Neuvažujete o přehodnocení regionální expanze? SESTAK: Srovnáte-li ekonomický růst a dnešní prognózy například v Německu či Rakousku na jedné straně a na Balkáně na straně druhé, je potenciál dalšího rozvoje zřejmý. Naši důvěru v region potvrzuje i skutečnost, že předloni jsme převzali právní kancelář v Maďarsku, loni jsme otevřeli pobočku v Bulharsku a přibude i zastoupení na Ukrajině.

EURO: Vidíte v Česku nějaké nové oblasti, které skýtají zajímavý potenciál pro právní poradenství? SESTAK: Jednu z nich představují PPP projekty, zejména v oblasti budování infrastruktury. Navíc rozvoj infrastruktury může podpořit růst ekonomiky, proto jsou takové projekty rozhodně i v zájmu státu. Další zajímavou oblastí je zdravotnictví, kam směřuje řada soukromých investorů. Zde lze prostřednictvím dobrého řízení dosáhnout zajímavých ekonomických efektů, a navíc tento obor není tolik závislý na ekonomických cyklech. V oblasti PPP i zdravotnictví již proto máme i v Česku specialisty, kteří pracují na prvních transakcích.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).