Menu Zavřít

Veřejné soutěže oddalují privatizaci

30. 4. 2007
Autor: Euro.cz

PSALI JSME PŘED 15 LETY Pro kuponovou privatizaci bude vyčleněn majetek v hodnotě přes 190 miliard korun, pro přímý prodej přes 150 miliard korun. Asi 1200 objektů v hodnotách od 1 do 200 milionů korun, jde o podniky až se 600 zaměstnanci, bude prodáno přímo do rukou českých podnikatelů.

Pro kuponovou privatizaci bude vyčleněn majetek v hodnotě přes 190 miliard korun, pro přímý prodej přes 150 miliard korun. Asi 1200 objektů v hodnotách od 1 do 200 milionů korun, jde o podniky až se 600 zaměstnanci, bude prodáno přímo do rukou českých podnikatelů.

BRAND24

Generální guvernér Státní banky Josef Tošovský Sdružení československých podnikatelů přislíbil, že se najdou peníze na „založení“ československých soukromých podnikatelů, neboť málokterý podnikatel disponuje miliony. Příslib guvernéra je povzbudivý, neboť peněžní ústavy dnes raději půjčí peníze na prázdnou halu než na technologické vybavení, bez nemovitosti si dnes prostě půjčit nelze. Především z oboru zemědělství se ozývají hlasy po veřejných soutěžích. Předložené konkurenční privatizační projekty se tak stávají bezcennými. Vše začíná znovu s tím, že se přihlásí více zájemců. Ti, kteří s projekty spěchali a mnohdy platili vyšší částky peněz, mohou na své úsilí zapomenout. To podle Sdružení československých podnikatelů znamená oddálení privatizace jednotlivých jednotek a zpravidla i organizačních celků, jichž jsou součástí.

Toto oddálení stojí podle sdružení českou pokladnu dvě miliardy korun měsíčně. Navíc je představenstvo sdružení názoru, že ve většině případů je vyhlášení veřejné soutěže při existenci uskutečnitelných konkurenčních privatizačních projektů v rozporu se zákony a s vyhláškou č. 374/1991 Sb., kterou se stanoví závazná osnova pro vypracování konkurenčního privatizačního projektu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).