Menu Zavřít

Veřejné až příliš

30. 7. 2010
Autor: Euro.cz

Přes výhrady Věcí veřejných vláda letošní výdaje o dalších 10,2 miliardy korun zmrazila

Čtrnáct dní před hlasováním sněmovny o důvěře vládě se odehrál první vážný střet. Výnos daní bude letos zhruba o 28 miliard korun nižší, než se předpokládalo, a proto vláda musí začít výrazně šetřit. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) proto předložil návrh zmrazit neboli „zavázat“ ministerstvům jejich letošní výdaje o dalších 10,2 miliardy korun. Šest miliard korun, jež „zavázal“ již počátkem roku jeho předchůdce Eduard Janota, totiž k udržení plánovaného rozpočtového schodku na hranici 5,3 procenta HDP stačit nebude. Dle Kalouska jsme „vzali všechny výdaje, odečetli jsme sociální dávky a evropské dotace a z toho, co zůstalo, se všem krátilo o 2,5 procenta. Nelze se řídit absolutními čísly. Resortům, které mají nejvyšší výdaje, vyšly logicky nejvyšší částky.“ S jeho vysvětlením však byly značně nespokojené Věci veřejné (VV) a své výhrady, dříve než je sdělily koaličním partnerům, „rozmázly“ na veřejnosti. To by se teoreticky v koalici dělat nemělo, i když prakticky třeba za druhé Klausovy vlády na sebe ODA, KDU-ČSL a ODS veřejně žalovaly. Ta vláda však už byla v rozkladu.
Ne že by VV neměly k reptání důvod! Ve vládě spravují čtyři ministerstva, zatímco TOP 09 pět a ODS šest, ale z celkem 10,2 miliardy korun mělo být 5,9 „zavázáno“ právě „véčkařským“ resortům. Tři miliardy korun má ušetřit ministerstvo školství, jehož šéf Josef Dobeš (VV) slíbil 180tisícový stabilizační příspěvek začínajícím kantorům. Kalouskův „výměr“ ho musel zaskočit, pohrozil-li v televizi vetem, jež by mohly VV ve vládě uplatnit. Předseda VV, vicepremiér a ministr vnitra Radek John, který má v resortu se 70 tisíci zaměstnanci uspořit 1,2 miliardy korun, zašel ještě dál. „Tímto způsobem navrhovaná úspora je v rozporu s koaliční smlouvou,“ prohlásil. Vláda nebude vládou boje proti korupci, nýbrž „vládou masakru na ministerstvu vnitra“. A kdo ví, zda je nechce Kalousek svým návrhem rovnou rozvrátit. „Jasně, šetřit musí všichni bratříčci i sestřičky, a ne že ti z ODS nebudou tak postiženi a sestřička z topky je v pohodě,“ připojil ještě osobní „pozdrav“ ministru Kalouskovi. Ten, přirovnávaje stát k rodině, řekl, že je-li to třeba, rodina své výdaje o 2,5 procenta omezit dokáže. Kalouskovu ujištění, že „nikdo není zvýhodněn kvůli své stranické příslušnosti“, nicméně VV neuvěřily. Ještě v předvečer zasedání vlády totiž pohrozilo vetem přímo jejich vedení.
Navzdory tomu vláda minulou středu sice po čtyřhodinové masáži, nicméně přece jen „vázání výdajů kapitol v celkové výši 10,2 miliardy korun“ schválila. „Vážím si podpory předsedy vlády, díky které tento návrh byl nakonec jednomyslně schválen,“ prohlásil poté před novináři na Nečasovu adresu Kalousek. Jejich vzájemné vztahy nejsou vřelé, ale zdá se, že mohou být korektní a konstruktivní. Ostatně, jeden druhého bude ještě mnohokrát potřebovat. Nejdříve až budou ve vládě, a pak ve sněmovně prosazovat státní rozpočet na příští rok. Kalouskova pochvala, jež Nečase zřetelně potěšila, sice možná byla i trochu taktická, především však zasloužená. Petr Nečas se bil ve vládě za škrty jako lev! Ano, jde o škrty, i když Kalousek hovoří zásadně o „vázání“ výdajů. Pokud se totiž vývoj rozpočtových příjmů zlepší, část z „vázaných“ 10,2 miliardy korun bude moci být koncem roku ministerstvům uvolněna k použití. Kalousek sice natolik pozitivní vývoj inkasa nepředpokládá, leč naděje, jak známo, umírá poslední.
Pro „véčkaře“ spočívá v nenápadné formulaci, jíž byl návrh usnesení vlády doplněn až ve finále. Na Nečasovo vyzvání ji nabídl Kalousek jako kompromis s „véčkaři“. Jde o závazek ministerstva financí nejpozději s projednáváním rozpočtu na příští rok připravit „analýzu přijatého opatření a aktualizaci příjmové a výdajové stránky rozpočtu na příští rok“. John teď může tvrdit, že jeho strana neustoupila a že jsme to „schválili podmíněně a v podstatě si vzali oddechový čas na vyřešení sporu“ a že „vše bude ještě záviset na analýzách, které si v příštím měsíci nechá vláda vypracovat“. Představme si to. Je konec srpna, analýzy jsou hotové a ukazují, že Kalousek odkudsi vydoluje něco přes miliardu korun, a proto platy učitelů, policistů a hasičů nebudou v ohrožení. O učitelích, policistech a hasičích se VV domnívají, že jsou často jejich příznivci a že v podzimních volbách Johnovu stranu opět podpoří, bude-li jim mít co nabídnout. Bude mít, pokud škrty v Johnově a Dobešově resortu budou nakonec vlídnější! Zbývající dva ministři VV – dopravy Vít Bárta a pro místní rozvoj Kamil Jankovský – přitom nutné „vázání“ výdajů loajálně akceptovali. Že by podnikatelská zkušenost, která se nezapře?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).