Menu Zavřít

Věra zůstane doma

29. 4. 2004
Autor: Euro.cz

Na Špidlu tlačil kvůli prodeji systému do Číny Powell i Bush

Česká republika se přece jen nestane zemí, která ohrozí bezpečnostní zájmy USA v Tichomoří. Nakonec totiž Číňanům nedodá výkonný pasivní radar Věra, kterým chtěl Peking monitorovat americké letadlové lodě operující v úžině mezi Čínou a Tchaj-wanem. Již udělená exportní licence bude na písemný pokyn premiéra Vladimíra Špidly z „bezpečnostních a zahraničněpolitických důvodů“ zrušena. Povolení na vývoz šesti kusů radaru Věra do Číny vydalo firmě Omnipol – údajně po písemném souhlasu ministerstev zahraničí a obrany - české ministerstvo průmyslu a obchodu již letos v lednu. Zatím ovšem žádná z objednaných Věr neopustila české území. Výrobce, pardubická společnost Era, totiž dosud nestihl radary pro export vyrobit. Sliboval termín „červen 2004“.
Tuto informaci má podle zdrojů týdeníku EURO k dispozici i česká vláda. Její rozhodující ministři byli již několik týdnů připraveni podivně přidělenou licenci vývozci odebrat, argumentem se měl stát vstup republiky do Evropské unie a fakt, že její členské státy dodržují vůči Číně zbrojní embargo. Ministři ale nechtěli ohrozit návštěvu prezidenta Václava Klause v Říši středu a rozhodli se počkat.

Špidla zasahuje.

Prezident Klaus se z Číny vrátil minulé pondělí večer. Toho dne již byl na cestě dopis, kterým odeslal premiér Vladimír Špidla na ministerstvo zahraničí své závěrečné stanovisko v „případu Věra“. V něm vyzývá Černínský palác, aby zahájil s vedením ministerstva průmyslu debaty o odejmutí licence. Radar Věra je podle něj stěžejním strategickým materiálem, který by neměl opustit území NATO. Navíc se prý změnily bezpečnostní podmínky.
Premiér navrhl, aby se při odejmutí licence postupovalo podle toho paragrafu zákona o exportu vojenského materiálu, který umožňuje licenci odejmout, „jestliže obchod nebyl uskutečněn nebo nebyl ještě plně dokončen a je to zdůvodněno zahraničněpolitickými nebo bezpečnostními zájmy České republiky“.
Ministerstvo zahraničí, které má ministerstvu průmyslu a obchodu řízenému sociálním demokratem Milanem Urbanem tento postoj sdělit, přitom nemusí podle již citovaného zákona uvádět žádné konkrétní důvody.
Odeslání dopisu předcházela „vojenská předehra“. Udělení licence totiž už tři dny před Špidlou veřejně zpochybnilo i ministerstvo obrany. I jeho, samozřejmě kladné, stanovisko totiž mělo být součástí spisu k vydané licenci na radar Věra, protože se jedná o významný vojenský materiál. Mluvčí obrany Ladislav Šticha ale uvedl, že ministerstvo „souhlasilo pouze podmínečně“, a dodal, že „si v tuto chvíli není jisto, že tyto podmínky (k udělení licence) byly splněny“.

BRAND24

Vojáci ve skluzu.

Na zrušení vývozu mají vojáci i zcela „zištné“ zájmy. Kvůli chystanému prodeji Věry do Číny by se totiž dostala do skluzu i příprava jednotky české armády, která měla být vybavena právě těmito pasivními radary. Česko se přitom na pražském summitu NATO zavázalo, že tuto jednotku dá alianci k dispozici už letos.
Hlavním důvodem ke změně českého postoje je ale zcela jistě tvrdý nátlak ze strany jednoho z nejdůležitějších českých spojenců, Spojených států amerických. Washington totiž nechce za žádnou cenu připustit, aby se Čína k českým radarům dostala. S přihlédnutím k technickým požadavkům Číňanů na software radarů Věra je totiž více než zřejmé, že Číňané chtějí radar používat k monitorování pohybu amerických letadlových lodí operujících v úžině mezi Čínou a Tchaj-wanem. „Chtějí pokrývat pásmo na hladině moře a těsně nad ní,“ uvedl informovaný vojenský zdroj týdeníku EURO. Američané přitom slíbili Tchaj-wanu ochranu před čínským napadením.
Obavy USA jsou tak silné, že podle zdrojů týdeníku EURO dokonce vyprovokovaly dva nejvyšší americké politiky, ministra zahraničí Colina Powella a prezidenta George W. Bushe, k sepsání dopisu premiéru Špidlovi. Odvolávají se v něm na dobré česko-americké vztahy z doby irácké války a apelují na to, aby Česko vývoz radarů Věra do Číny zastavilo.
Česko ustoupí, podle informací týdeníku EURO ale spojence v NATO důrazně žádá, aby radary Věra nakoupili místo Číňanů oni sami.

Až začne vyšetřování…

Celý případ ještě může mít zajímavou dohru, až se začne prošetřovat skutečnost, že ministerstvo průmyslu a obchodu Omnipolu exportní licenci na Věry vůbec vydalo.
Licenční správa ministerstva průmyslu a obchodu je v Česku jediným úřadem, kde je možné licenci získat. Vývozce ale navíc potřebuje souhlas ministerstva zahraničních věcí, případně – pokud jde o zvlášť významný vojenský materiál jako v případě radaru Věra – i souhlas ministerstva obrany.
V případě radarů Věra pro Čínu mělo ministerstvo zahraničí řízené lidovcem Cyrilem Svobodou od počátku silné výhrady. Nakonec ale souhlas vydalo. Nepodepsal ho ovšem ministr Svoboda, ale jeho náměstek Jan Kohout. Diplomaté však současně požádali o stanovisko i ministerského předsedu Špidlu. Jak již bylo uvedeno, stejně tak se zachovalo i ministerstvo obrany: jeho souhlas byl podmíněn dalším projednáním ve vládě.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).