Menu Zavřít

Veolia už je bez Křetínského. Francouzi koupili nazpět deset procent akcií od EPH

19. 6. 2018
Autor: Archiv

Energetický a průmyslový holding (EPH) miliardáře Daniela Křetínského se v tichosti stáhl z teplárenské společnosti Veolia Energie ČR. Na transakci v hodnotě zhruba dvě miliardy korun odkazuje pouze zmínka v nedávno vydané výroční zprávě EPH. Desetiprocentní podíl v teplárně koupil většinový vlastník - francouzská Veolia Energie.

ČEZ, EPH a Veolia tvoří trojici největších hráčů v českém teplárenství, která je přitom majetkově propojena. Nejprve ČEZ v závěru roku 2009 odkoupil v české Veolii 15procentní podíl, rok poté EPH koupil dalších deset procent. V roli minoritního akcionáře vydržel přes sedm let, letos na konci dubna svůj podíl prodal. Jak potvrdila mluvčí Veolie Energie ČR Jana Dronská, podíl koupila nazpět společnost Veolia Energie International.

Podle zdrojů týdeníku Euro z prostředí energetiky může mít tato transakce souvislost s dvěma roky starým obchodem, kdy Pražská teplárenská ovládaná skupinou EPH prodala teplárenské zdroje v západní polovině Prahy. Kupujícím byla Veolia Energie ČR, která za plynové kotelny zaplatila 2,2 miliardy korun. Díky letošnímu obchodu jsou obě strany vyrovnané - z jednoho účtu na druhý odešla téměř shodná částka.

Veolia Energie ČR je hlavním dodavatelem tepla v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, působí však také v Praze, Kolíně či Mariánských Lázních.

Vedle tepla vyrábí i elektřinu, loni dodala do sítě 2,2 miliardy kilowatthodin. Za loňský rok společnost vykázala konsolidované tržby přes 11,5 miliardy korun a čistý zisk 1,15 miliardy.

Křetínský se zbavuje podílu v maďarské elektrárně. Neshodl se s partnerem

 Maďarská elektrárna Mátrai Erömü

Čtěte také:

Křetínského EP Energy stoupl provozní zisk o necelou třetinu na téměř 10 miliard

Křetínského impérium dál roste. Za miliardy kupuje plynové zásobníky v Bavorsku

Český rekord. Křetínského mateřský holding EPH vydělal přes 100 miliard

BRAND24

EPH jako most. Křetínský chce vykrývat období přechodu na zelenou energetiku

 Britská uhelná elektrárna Eggborough


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).