Menu Zavřít

Velvyslanecké přepřahání

25. 6. 2009
Autor: Euro.cz

Do Číny půjde Libor Sečka, mise v Bruselu zůstává s otazníky

S koncem českého předsednictví EU nabírá na obrátkách diskuse o změnách na zastupitelských úřadech České republiky ve světě. Týdeníku EURO se podařilo získat exkluzivní informace o obsazení velvyslaneckých postů během podzimu letošního roku. Jde o stav platný k 1. květnu. Z údajů vyplývá, že prezident republiky Václav Klaus podepsal jmenování například Liboru Sečkovi. Vrchní ředitel sekce EU na ministerstvu zahraničních věcí (MZV) se stane ambasadorem v Číně. Velvyslancem na Slovensku má být Jakub Karfík, vrchní ředitel sekce mimoevropských zemí a rozvojové spolupráce. Do křesla šéfa mise ČR při NATO usedne současný politický ředitel Martin Povejšil. Po odchodu Štefana Füleho do úřednické vlády Jana Fischera obsadí misi, která byla dosud řízena na úrovni chargé d'affaires ad interim, tedy dočasného zástupce.

Bitva o Londýn a Tel Aviv Zatímco nominace politicky méně viditelných diplomatů se zdají být jasné, na úrovni náměstků ministra zahraničních věcí panuje nejistota. Již před časem se v médiích objevila spekulace o tom, že první náměstek Tomáš Pojar míří do Tel Avivu. Podle informací týdeníku EURO byl počátkem května schválen vládou a čekal na podpis prezidenta Václava Klause. Podobně tomu bylo i v případě Michaela Žantovského, který míří naopak z Izraele na místo velvyslance ve Velké Británii. Podle českého diplomata, který si nepřál být jmenován, se do Londýna tlačil také Hynek Fajmon, europoslanec občanských demokratů. Proslýchá se, že má relativně slušné šance, protože za ním stojí Hrad. Otázkou je, zda po nedávných volbách do Evropského parlamentu, v nichž obhájil své křeslo, nezůstane v Bruselu.

V USA to není jasné Žhavým kandidátem na ambasadora v Moskvě je Petr Kolář, který nyní stojí v čele zastupitelského úřadu v USA. Stejně jako výše uvedení čekal v květnu na schválení pověřovacích listin Klausem. O jeho nástupci kolují pouze zvěsti. V kuloárech zaznělo jméno exvicepremiéra Alexandra Vondry. Čeští diplomaté však namítají, že je to nesmysl. Vondra již jednou ve Spojených státech amerických byl. V polistopadové praxi se při obsazování zastupitelských úřadů ještě nestalo, že by velvyslanec vykonával své povinnosti s přerušením. Minimálně do předčasných voleb, v nichž chce Vondra pomoci ODS, jsou podobné spekulace předčasné. Po třech letech se chystá střídání stráží také ve stálé misi při OSN v New Yorku, kam by se po Martinovi Paloušovi ráda dostala vrchní ředitelka MZV Edita Hrdá.

BRAND24

Mise skončila Výběr nových kandidátů na pozice velvyslanců bude projednávat personální rada MZV 1. července za účasti ministra Jana Kohouta. Změna nemine ani Brusel. Říká se, že do vedení mise by mohla místo Mileny Vicenové, která byla úzce navázána na Alexandra Vondru, nastoupit druhá žena úřadu Jana Rainišová. Ta se těší mezi experty doma i v Bruselu velkému respektu. Jako velvyslanec při EU by mohl po předsednictví být také Marek Mora, náměstek ministra pro evropské záležitosti. Ten však nabídku několikrát odmítl. Jeho spolupracovníci říkají, že se cítí komfortně v současné funkci, v níž všechna důležitá rozhodnutí předjednává a zároveň je mužem v pozadí.

Tabulka:
Čerstvá krev (Velvyslanci schválení vládou či prezidentem. Stav k 1. květnu 2009.) Destinace; Ambasador; Schválil
Addis Abeba (Etiopie); Marek Libřický; prezident
Ankara (Turecko); Václav Hubinger; prezident
Bagdád (Irák); Bronislava Tomášová; vláda
Bratislava (Slovensko); Jakub Karfík; prezident
Kinshasa (Konžská demokratická republika); Jiří Doležel; prezident
Kišiněv (Moldavsko); Jaromír Kvapil; prezident
Lisabon (Portugalsko); Markéta Šarbochová; prezident
Londýn (Velká Británie); Michael Žantovský; vláda
Lublaň (Slovinsko); Petr Voznica; prezident
Madrid (Španělsko); Karel Beran; prezident
Manila (Filipíny); Josef Rychtar; prezident
Minsk (Bělorusko); Jan Karas; prezident
Moskva (Rusko); Petr Kolář; vláda
NATO Brusel; Martin Povejšil; prezident
OBSE ve Vídni; Veronika Kuchyňová-Šmigolová; prezident
Paříž (Francie); Kateřina Lukešová; vláda
Peking (Čína); Libor Sečka; prezident
Sarajevo (Srbsko); Tomáš Szunyog; prezident
Tel Aviv (Izrael); Tomáš Pojar; vláda
Tripolis (Lybie); Josef Koutský; prezident
Tunis (Tunisko); Alexander Slabý; prezident
Vilnius (Litva); Radek Pech; prezident
Pozn.: Velvyslance jmenuje prezident na návrh vlády, jíž kandidáta předkládá ministerstvo zahraničních věcí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).