Menu Zavřít

Velmi podezřelé případy

5. 5. 2008
Autor: Euro.cz

Náhlé zbohatnutí expremiéra Grosse

K záhadnému zbohatnutí bývalého premiéra Stanislava Grosse došlo po jeho odchodu z vysoké politiky. Najednou se stal třicetiprocentním vlastníkem velké energetické firmy Moravia Energo, jejíž hodnota se odhaduje na miliardu korun. Gross údajně získal akcie od Roberta Sýkory, bývalého náměstka ministra průmyslu, za dvacet nebo třicet milionů korun, i když jejich hodnota byla několikanásobně vyšší. Na koupi si údajně peníze půjčil. O půl roku později Gross prodal akcie za sto milionů slovenskému podnikateli Pavolu Krúpovi. Gross nyní začal investovat do nemovitostí, koupil si byt v Miami v USA a dům nedaleko Prahy.

Skandál kolem předsedy lidovců

Místopředsedu vlády Jiřího Čunka od konce roku 2006 policie vyšetřovala kvůli údajné korupci. Byl podezřelý z toho, že jako vsetínský starosta přijal v roce 2002 půlmilionový úplatek. Vloni v listopadu odešel z vlády, ale koncem téhož měsíce bylo jeho stíhání definitivně zastaveno. Rozhodl o tom jiný státní zástupce, než který do té doby případ dozoroval. Nakonec se Čunek do Topolánkova kabinetu vrátil, ale pod podmínkou, že jeho finance do července letošního roku zkontroluje auditorská firma, kterou pověří jeho vládní kolega, ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

Ochrana armádních areálů

V lednu 2006 zadržela policie ředitele odboru ministerstva obrany Miroslava Beňa při přebírání milionového úplatku od prokuristy firmy Trade Fides, která zajišťuje ostrahu šesti muničních skladů. Zakázku za 2,7 miliardy korun získala v roce 2003 na deset let. Trade Fides má od ministerstva i další zakázky. Loni v květnu předal státní zástupce případ k soudu.

Tajné fondy na generálním štábu

Vážné nedostatky v hospodaření Generálního štábu Armády ČR objevila vnitřní kontrola loni v červnu. Případ předala policii. V říjnu policisté obvinili dva důstojníky; jedním z nich je bývalý vedoucí oddělení ekonomické sekce Petr Šmída. Obvinění měli dostávat prostředky na drahé dary či dovolené. Generální štáb platil firmám za neexistující zboží, spřízněná firma pak koupila a dodala štábu požadované zboží a za to údajně dostávala provizi dvacet procent.

BRAND24

Zrušení zakázky za miliardy

Ministerstvo financí zadávalo veřejnou zakázku Integrovaný rozpočtový systém státní pokladny, jejíž hodnota dosahovala několika miliard korun. Podle Transparency International ministerstvo některé uchazeče soutěže diskriminovalo a jiné upřednostňovalo. Nevládní organizace se loni v prosinci obrátila na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby postup ministerstva prošetřil. To pak ohlásilo zrušení zadávacího řízení.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).