Menu Zavřít

Velké změny se již odehrávají

8. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Domácnosti i podniky se rychle...

Celý podtitul: Domácnosti i podniky se rychle vyrovnávají s problémovou minulosti. Díky tomuto úsilí a vládním stimulačním pobídkám vzniká šance, že se ekonomika začne ve druhé polovině roku stabilizovat.

Ještě než se americká ekonomika začne ozdravovat, musejí spotřebitelé i podniky prodělat určité bolestné změny. Domácnosti se snaží zbavit dluhů z minulých let a zároveň více šetří – nehledě na recesí, která sráží příjmy. Podniky se snaží uvést kapitálové investice a výrobní i mzdové náklady do souladu s klesající domácí i zahraniční poptávkou. Současně však nemají žádnou reálnou představu, kdy se situace pro byznys zlepší. To vše přispívá k nejdelší a nejstrmější recesi od třicátých let 20. století.
Prudký hospodářský pokles v posledních měsících také naznačuje, že se nejen spotřebitelé, ale i podniky neuvěřitelně rychle vyrovnávají s problémovou minulosti. Na základě propadu reálného hrubého domácího produktu ve čtvrtém čtvrtletí 2008 o 6,3 procenta předpovídají ekonomové pro první čtvrtletí tohoto roku asi pětiprocentní pokles HDP a dvouprocentní pro druhé. Rychlé tempo prováděných změn a společně s tím snaha Washingtonu povzbudit poptávku by ve druhé polovině tohoto roku mohly stabilizovat ekonomiku.
Domácnosti začaly významně šetřit. Ztráta hodnoty aktiv domácností, která od roku 2007 dosáhla 12,7 bilionu dolarů, zničila úspory ukládané před odchodem do důchodu. Logickým důsledkem bylo posílení požadavku na citelnější spoření. Úspory v poměru k příjmu činily za leden a únor průměrně 4,3 procenta, což je nejvyšší průměr za dva po sobě následující měsíce za více než deset let. Ve stejném období loňského roku tento průměr činil pouhých 0,2 procenta.
Mnohem významnější zřejmě je, že strana pasiv v bilancích domácností ukazuje, že spotřebitelé udělali významný krok ke snížení závislosti na úvěrování. V posledním čtvrtletí loňského roku klesl objem nesplacených pohledávek domácností (viz Snižování podílu úvěrového financování domácností) – poprvé od roku 1952, kdy začala být shromažďována data o zadluženosti domácností. Hypoteční úvěry, které činí tři čtvrtiny z celkové zadluženosti domácností a mají značný podíl na problému snižování úvěrového financování, klesaly tři po sobě následující čtvrtletí.
Máme před sebou ještě dlouhou cestu. Poměr celkové zadluženosti vzhledem k příjmům stále zůstává více než 30 procent nad dlouhodobým trendem, který se prudce změnil v letech 2002 až 2007, kdy každoročně narůstaly hypoteční úvěry takřka o dvanáct procent. Ekonomové se domnívají, že snahy splatit úvěr a zároveň navyšovat úspory způsobí pokles spotřebitelských výdajů v letošním i příštím roce. Spotřebitelské výdaje přitom dlouhodobě rostly okolo tří procent ročně. Tento faktor bude mít značný vliv na hospodářské oživení.
Data vypovídají, že podíl úvěrového financování rychle klesá. Poptávka po nemovitostech je již natolik slabá, že nemůže ovlivnit nové úvěrování. Solventní majitelé domů splácejí úvěry, nárůst insolvence a odpisy dluhů účinně ruší závazky. Výsledným efektem je další a možná i rychlejší pokles zadluženosti domácností.
Méně půjček a větší úspory domácností přinutily podnikatelské subjekty ke změnám a reorganizacím. Firmy však zareagovaly rychle. Pod vlivem tlaku akcionářů, poklesu zisků a nejisté budoucí poptávky se v posledních měsících rychle snižovaly náklady. Firmy snížily od konce roku 2007 mzdové náklady u pěti milionů pracovníků. Během pěti po sobě následujících čtvrtletí ořezávaly výrobní zásoby. Zároveň během každého z posledních čtyř čtvrtletí osekávaly výdaje na zařízení. V posledním čtvrtletí loňského roku činil propad těchto výdajů 28,1 procenta – nejvíce za posledních 50 let.
Finanční odvětví mělo neproporční dopad na klíčové aspekty podnikových změn. V posledních letech finanční instituce přispívaly asi 30 procenty k celkovému zisku z operací na vnitřním trhu, od léta 2007 však zodpovídaly ze 70 procent za pokles příjmů. Na finanční korporace spadala také polovina z hlubokého propadu kapitálových investic, který zaznamenáváme v posledních čtyřech čtvrtletích.
Společnosti mimo finanční odvětví se rychle dostávají do dobré kondice a profitují z nesmělého nárůstu poptávky zejména díky výraznému snížení mzdových nákladů. Nefinanční instituce sice expandovaly v minulých letech jen opatrně, ale stále na ně připadá 90 procent celkových úspor na mzdových nákladech. Přestože spotřebitelé budou nadále držet dluhy na uzdě a více šetřit, měl by washingtonský stimulační plán povzbuzení poptávky přinést zásadní obrat v nárůstu objemu prodejů.

Graf s. 6
Snižování podílu úvěrového financování domácností

-300 0 300 600 900 1200 1500 miliard dolarů, roční srovnání

Změna objemu nesplacených pohledávek domácností
1990 1992 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006 2008

Pramen: Federal Reserve, IHS Global Insight

BRAND24

Copyrighted 2009 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Edita Jiráková

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).