Menu Zavřít

Velké stěhování

16. 12. 2003
Autor: Euro.cz

Společnosti opouštějí centrum zejména kvůli vysokým nákladům

Pryč z centra a sestěhovat zaměstnance do jednoho komplexu. Takový je trend pražského realitního trhu. Firmy se, podobně jako v západní Evropě, zbavují tradičních domů; okrajové lokality umožňují postavit moderní budovu, která splňuje požadavky na technické vybavení, dostatek parkovacích míst a je schopna pojmout několik tisíc lidí. Takový kolos v centru Prahy postavit jednoduše nelze. Historické centrum postupně zůstává doménou hlavně pro obchodní a reprezentační zastoupení, poradenské, auditorské a právní kanceláře.

Ušetříme.

Ke stěhování vedou samozřejmě i finanční důvody. Za metr čtvereční administrativní plochy v centru Prahy zaplatí nájemce měsíčně asi 20 eur, v okrajových částech ale v průměru o pět eur méně. Úspory přináší také koncentrace zaměstnanců. Navíc většina ze společností si tyto objekty pouze pronajímá, což přináší mnoho výhod: snadnější účetnictví, nemusejí se o domy starat a rekonstruovat je. Díky těmto přesunům se v nejbližší době dostanou na trh desítky volných budov; jen ČSOB uvolní čtrnáct objektů v centru. Zatím není jasné, v kolika vlnách se obrovské výprodeje majetku odehrají, ani jak se tyto transakce odrazí v poptávce a hlavně jak ovlivní nájemné. Západní Evropa má v tomto trendu několikaletý náskok. Například British Telecom začal s prodejem svých nemovitostí před třmi lety. Jde o největší obchod svého druhu, jehož objem dosáhl téměř čtyř miliard eur. Svých budov se zbavily též Deutsche Bahn, který za ně loni utržily přes tři miliardy eur. Podobnou sumu si za odprodej nemovitostí připsal i France Télécom. V Česku jsou průkopníky banky, mobilní operátoři a IT firmy. T-Mobile započal s výstavbou nového sídla v blízkosti stanice metra Roztyly již v loňském roce. Kolaudace budovy by měla proběhnout ještě letos. Investorem projektu, který je vyčíslen na dvě miliardy korun, je společnost Sekyra Group. Ta si objekt po dokončení ponechá ve svém portfoliu jako dlouhodobou investici a T-Mobile zaplatí za roční pronájem dvě stě padesát milionů korun. Centrum se stane s 50 tisíci metry čtverečními největší administrativní budovou v Česku, kterou obývá jedna společnost.

BRAND24

Nové finanční centrum.

Také tradiční obyvatelé historického jádra, banky, je postupně opouštějí. Finanční centrum se z pražských Příkopů a okolí stěhuje do Prahy 4. Počátkem roku se do nového objektu v blízkosti stanice metra Budějovická přestěhovala Raiffeisenbank. Tamtéž si pro svou centrálu vybrala místo i Česká spořitelna, která letos zároveň prodala 113 svých nemovitostí společnosti Gutmann Advisors za 680 milionů korun. Tím spořitelna dokončila první portfoliový prodej realit v Česku. Již delší dobu se spekuluje, kdy se k podobnému kroku odhodlá i Komerční banka. Ta vlastní pozemky na Kavčích horách, kde by mohlo být postaveno nové ústředí; dosud však nerozhodla, jak s parcelami naloží.
S největším napětím se očekávalo, jakou lokalitu si pro své budoucí sídlo zvolí ČSOB. Výběrové řízení trvalo déle než rok a jeho ukončení je jednoznačně událostí roku na pražském trhu s nemovitostmi. Vítězem lukrativního tendru se stala společnost Skanska CZ. Hodnota zakázky, která zahrnuje kromě stavby i výběr lokality, architektonické řešení a projektovou přípravu, se vyšplhala na 2,74 miliardy korun. Dokončení je plánováno nejpozději na rok 2006, poté banka budovu odkoupí a ponechá si ji jako investici. Skanska CZ uspěla s objektem, který bude mít charakter nízkopodlažních budov s řadou atrií, umístěným u stanice metra Radlická. Na 40 tisících metrech kancelářské plochy poskytne pracovní prostor pro 2400 zaměstnanců.

ČEZ zamířil k jihu.

Jungmannovu ulici v Praze 1 opustil již na konci minulého roku ČEZ. Za 300 milionů korun si pořídil moderní objekt v Praze 4 vybavený informačními technologiemi a centrálním archivem. Vedení společnosti se ale již rok a půl snaží prodat opuštěný palác v Jungamnnově ulici. Zatím marně. Teprve nyní se zdá, že prodej se hnul z místa. Týdeník EURO již dříve zveřejnil informaci, že se v objektu zřejmě usídlí Rakušané, přesněji developerská a investiční společnost Zwerenz & Krause.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).