Menu Zavřít

Velká uhelná sekyra. Tykačova a Dienstlova elektrárna loni prodělala 748 milionů korun

23. 6. 2017
Autor: ČTK

Se ztrátou 748 milionů korun loni hospodařila společnost Sev.en EC, vlastník uhelné elektrárny u Chvaletic v Pardubickém kraji. V předchozích dvou letech přitom firma vykázala čistý zisk okolo 400 milionů korun. Tržby za prodej vyrobené energie meziročně klesly o 38 procent na 2,15 miliardy korun.

Objem výroby elektřiny se s ohledem na probíhající odstávku dvou ze čtyř bloků meziročně snížil o třetinu na 2,4 miliardy kilowatthodin. Elektrárna Chvaletice byla původně v majetku Skupiny ČEZ, ta ji však v roce 2013 prodala skupině Czech Coal miliardářů Pavla Tykače a Jana Dienstla.

Jak přiznal v úvodu výroční zprávy generální ředitel Sev.en EC Luboš Pavlas, loňský hospodářský výsledek nedosáhl očekávané úrovně. „Klíčový vliv na něj měly především nízké prodejní ceny elektřiny v první polovině roku. Provoz elektrárny a její výsledky negativně poznamenal také srpnový požár zauhlovacího mostu a věže, který odstavil z provozu i zbývající dva bloky,“ zmínil Pavlas.

Třetí blok je mimo provoz od loňského března a čtvrtý od května. Probíhá zde komplexní modernizace a ekologizace provozu v hodnotě 2,7 miliardy korun. Hotova měla být do konce loňského roku, ale realita je taková, že dílo stále není dokončeno. Značný podíl na tom má nezkušenost generálního dodavatele - společnosti Královopolská RIA - i dalších dodavatelů s tímto typem zakázek.

BRAND24

Cílem projektu je především snížení emisí oxidů dusíku a tuhých znečišťujících látek, aby aspoň dva bloky splnily evropské požadavky na dlouhodobý provoz. Díky modernizaci mají zůstat v provozu až do roku 2030. Projekt je terčem ostré kritiky ze strany ekologických organizací Greenpeace a Hnutí Duha, které naopak volají po rychlém odstavení uhelných bloků z provozu.

Dále čtěte:

Dinosauři evropské energetiky: ČEZ a RWE nezvládají obrat k zelené

Německá RWE loni prodělala 154 miliard. Na vině jsou odpisy

ČEZ koupil podíl ve firmě, která využívá teplo z datových center


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).