Menu Zavřít

Velká česká Wi-Fi svatba: vzniká nová jednička na trhu ICT techniky

7. 3. 2017
Autor: Tomáš Novák

Významní prodejci ICT techniky i4wifi a Aspa se spojují. Nová jednička trhu plánuje tržby přes 660 milionů korun.

Společnosti i4wifi a Aspa, dva velcí čeští distributoři telekomunikační a datové techniky, se spojují. Sloučením dosavadní dvojky a trojky trhu vznikne největší dodavatel ICT techniky pro Wi-Fi, mikrovlnné a fixní internetové sítě v Česku.

„Celý náš sektor prochází konsolidací a také my dlouhodobě hledáme partnera či investora pro další rozvoj firmy. Spousta jednání však nevedla k žádnému cíli, proto jsme se rozhodli být aktivní a vytipovali jsme několik potenciálních cílů pro spojení. Dohoda s akcionáři společnosti Aspa byla rychlá,“ řekl týdeníku Euro Michal Klečka, místopředseda představenstva a spolumajitel i4wifi, která se stane nástupnickou společností celé transakce. Po několikatýdenních přípravách byl proces spojení dokončen k 6. březnu, cenu obchodu se majitelé firem rozhodli nezveřejňovat, podle odhadů týdeníku Euro by se měla pohybovat v desítkách milionů korun.


Komárek bude investovat do technologických firem. Čtěte více:

Karel Komárek


I4wifi vznikla v roce 2006 podobným procesem, tedy sloučením konkurenčních subjektů InWiFi a i4 Portfolio. Vloni firma dosáhla téměř 480milionových tržeb. Prodej hardwaru pro Wi-Fi a telekomunikační sítě představuje přibližně 40 procent byznysu, zásadním a nejrůžovějším segmentem je pak pro i4wifi distribuce průmyslových baterií. „Dovážíme desítky kontejnerů různých baterií a článků ročně, díky tomu se řadíme mezi největší distributory těchto produktů v Evropě,“ tvrdí Klečka.

Od spojení i4wifi se společností Aspa si slibuje rozšíření telekomunikačního portfolia, mimo jiné o produkty pro optické sítě, výhodnější nákupní ceny i snížené náklady na dopravu. „V současné době dokážeme pokrýt jakoukoli potřebu pro výstavbu mikrovlnných či Wi-Fi sítí v Česku i na Slovensku,“ říká Klečka. Podle předběžných výsledků tržeb dosáhly v loňském roce obě firmy v součtu 618 milionů korun, plán pro letošní rok je 660 milionů. „Vzhledem k naší velikosti a pozici jedničky na trhu musíme mít ambici na růst byznysu,“ dodává.

Dále čtěte:

Operátoři si konkurenci nepřejí. Chystanou aukci chtěli „sabotovat"

BRAND24

Český Avast koupí rivala AVG za 1,3 miliardy dolarů

CME se zbavuje antén. Na Slovensku přejde na satelit a kabel


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).