Velikonoční piva jedou, speciál si nechal uvařit i Košík.cz - Euro.cz

Předplatné

  • 49x týdeník Euro
  • 30x Speciál
  • Přístup k premium článkům
  • Web bez reklam
  • Týdeník v elektronické podobě
Výhody předplatného

Přihlášení

Velikonoční piva jedou, speciál si nechal uvařit i Košík.cz

,

Doby, kdy bylo jediným zpestřením svátků jara zelené Starobrno, jsou dávno pryč. Velikonoční speciály se staly doménou minipivovarů.

Sládková Helena Čermáková má v čižickém pivovaru napilno. I když se tu loni v říjnu rozjela moderní varna s větším objemem, pivo značky Bizon si na nezájem pijáků nemůže stěžovat a navíc má poměrně širokou produkci. Tu nyní rozšířila i jedna várka polotmavého speciálu Koledník určená pro internetový obchod Košík.cz.

Jde o pivo stylu märzen, které vzniká z vídeňského a mnichovského sladu, a má v sobě 5,7 procenta alkoholu. Jde o první privátní výrobek, který si internetová samoobsluha nechala vyrobit. Nicméně s pivovarem Bizon Čižice spolupracuje firma už delší dobu.

Chystáte se ochutnat některý z velikonočních speciálů?

Koledník není zdaleka jediným speciálem, který se v posledních dnech objevuje v nabídce obchodů a pivoték. Sezonní várky na Velikonoce připravila řada dalších podniků. Starobrno patřící do koncernu Heineken ČR má už čtrnáctým rokem zelené pivo, Plzeňský Prazdroj zase pod svou značkou Master uvařil říznou Velikonoční zlatou 13°.

Co se týče minipivovarů, tam je nabídka širší. Zichovec nabízí světlý hořký speciál Hody hody doprovody chmelený Žateckým poloraným červeňákem a Harmonií, frýdlantský Albrecht třeba silný Velikonoční IPA a Falkenštejn má na dobu posváteční spodně kvašený rauchbier Zkouřená čarodějnice 13° z pěti druhů sladu včetně toho nakuřovaného na dubovém dřevě.

Zatímco velikonoční speciály vaří většina sládků poměrně silnější, s postupujícím jarem a stoupajícími teplotami se budou pivovary zaměřovat na slabší piva. Hitem je v posledních dvou třech letech lehký “cyklistický” Summer Ale, jehož stupňovitost se pohybuje mezi devítkou a desítkou.

Čtěte také:

Investoři objevili lákadlo: českou whisky

Šéf svazu pivovarů Šámal: Češi chodí do hospody stále méně, stali se workoholiky

Raněný chmel: České zlato ze Žatce ztrácí kvalitu

 Žatecký chmel raný červený

Ohodnoťte tento článek
Diskuze