Menu Zavřít

Veletrh táhne i malé a střední firmy

1. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Již 49. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně se letos uskuteční ve dnech 1. až 3. října. Jeho součástí je čtvrté setkání dopravních a logistických firem v rámci veletrhu Transport a Logistika. Pozitivním trendem posledních let je to, že tradiční akce přitahuje stále větší pozornost menších a středních firem.

Strojírenství Již 49. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně se letos uskuteční ve dnech 1. až 3. října. Jeho součástí je čtvrté setkání dopravních a logistických firem v rámci veletrhu Transport a Logistika. Pozitivním trendem posledních let je to, že tradiční akce přitahuje stále větší pozornost menších a středních firem.

Mezinárodní strojírenský veletrh (MSV) v Brně patří mezi vůbec největší akce svého druhu v celé Evropě. Vlastně se nejedná o jeden veletrh, ale hned o devět miniveletrhů.

Mezi preferovanými obory jsou totiž takové, které by vydaly na samostatnou přehlídku. Například obor obrábění, tváření, povrchové úpravy a svářecí stroje bude mít v Brně letos největší přehlídku svého druhu v regionu střední Evropy. Přestože letos proběhl nejvýznamnější světový oborový veletrh EMO Hannover, zájem o brněnský MSV nijak neklesl. Naopak, řada významných firem své exponátové novinky převezla z Hannoveru přímo na výstaviště v Brně. Výsadní postavení oboru obráběcích a tvářecích strojů potvrzuje zájem nových vystavovatelů, kteří se letos hlásí nejen z České republiky, ale také ze Slovenska, Německa a dalších zemí.

Přitahují všechny obory

Počtem vystavujících firem jsou druhým dominantním oborem letošního MSV materiály a komponenty pro strojírenství s rozšířenou prezentací dodavatelů hutních polotovarů, ocelových trubek a plechů, ale také plastových polotovarů, gumy a pryže. Ve třetím největším oborovém celku elektronika, automatizace a měřicí technika se představí tři desítky nových vystavovatelů z České republiky, Tchaj-wanu, Německa a Rakouska. Největšími vystavovateli jsou společnosti Siemens a AŽD Praha.

S nabídkou nováčků se návštěvníci seznámí především v podoborech roboty pro automatizaci, senzorová technika a měřicí přístroje fyzikálních veličin. Dvacet nových vystavovatelů se očekává také v oborovém celku plasty, gumárenství a chemie; přijedou z České republiky, Polska a Německa.

Vyšší zahraniční účast

Ve srovnání s loňským ročníkem se v Brně rozšíří plocha obsazená zahraničními vystavovateli. Celkem se zúčastní 750 zahraničních firem, které přijedou především z Německa, Slovenska. Itálie, Rakouska a Švýcarska. Zahraniční firmy se na brněnský MSV zpravidla vracejí, takže většinou jde o tradiční účastníky. Část z nich si ovšem každý rok najde na českém trhu svého zástupce a na příštím brněnském veletrhu už vystavuje „v jeho barvách“, tedy jako tuzemský vystavovatel.

Počet zahraničních účastníků však přesto neklesá, protože na jejich místo nastoupí noví zájemci. Mezi přihlášenými jsou desítky nových zahraničních firem, přičemž největší nárůst oproti loňsku mají Slovensko, Polsko, ale také Švýcarsko nebo Nizozemí.

Oficiální účast v Brně připravují Francie, Indie, Itálie, tři německé spolkové země, Nizozemí, Norsko, Polsko, Slovensko, Španělsko a Švýcarsko.

Mezi vystavovateli vede Německo

Zahraniční zemí číslo jedna je  pro strojírenský veletrh tradičně Německo. Mezi třemi stovkami německých firem bude přibližně čtyři desítky nováčků, kteří vystavují zejména obráběcí a tvářecí techniku.

Největší samostatné expozice chystají společnosti Erwin Junker a Bimatec, ale neméně velkorysé budou stánky oficiálních účastí tří spolkových zemí Německa. Durynsko se na MSV představuje pravidelně již od roku 1998, letos bude v expozici zastoupeno šest firem z oborů obráběcí stroje, nástroje, elektronika, doprava a logistika. Sasko se brněnského veletrhu účastní potřetí a po deseti letech se vrací oficiální expozice spolkové země Porýní-Falc.

Rovněž slovenské firmy se letos představí ve velmi silné sestavě. Plocha, kterou obsadí, se ve srovnání s loňským ročníkem zvýší téměř o 20 procent a dosáhne bezmála 2600 metrů čtverečních. Kdyby se expozice stovky slovenských firem umístily pod jedinou střechu, zaplnily by takřka celý pavilon C.

Slovenských vystavovatelů přibylo v tradičně početně obsazeném oboru materiály a komponenty pro strojírenství, kde jen U. S. Steel Košice chystá stánek o rozloze 400 metrů čtverečních.

Účastní se více malých firem Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně meziročně zaznamenává stále větší nárůst počtu vystavovatelů ze sektoru malých a středních firem. Malé firmy do 25 zaměstnanců tvoří 45 procent vystavovatelů, podniky do 250 pracovníků dalších čtyřicet procent. Právě díky těmto firmám je letošní podíl výrobců k obchodníkům 60:40. „Malé a střední firmy jsou téměř výhradně výrobní a nemají obchodní zastoupení,“ říká manažer strojírenského veletrhu Jiří Erlebach. Podle Roberta Hrubeše ze společnosti Expo Data tyto firmy stále více chápou největší veletrh svého druhu ve střední Evropě jako bránu do světa podnikání. „Společnosti tu najdou na jednom místě veškeré informace o tom, jak exportovat a účastní se řady odborných doprovodných programů,“ tvrdí Hrubeš. Podnikatelé najdou vedle sebe odborníky ze 16 institucí. Například ze Střediska pro podporu podnikání, CzechInvestu, CzechTrade, Asociace inovačního podnikání a svazu průmyslu. Robotický fotbal a parní lokomotiva**

BRAND24

Veletrhy, které letos očekávají více než 100 tisíc návštěvníků, připravily také přes 40 doprovodných akcí. První dva dny je na programu ekonomické fórum na téma Východ-Západ. Na jednání přislíbili účast významní ekonomové a ředitelé velkých firem. V úterý 2. října se koná fórum k nedostatku pracovníků s názvem Nejsou lidi. O den později bude diskuze o mýtném systému a telematice a ve stejný den a 4. října veletrh pracovních příležitostí. Na něm bude 30 strojírenských firem shánět absolventy.

Velmi zajímavou akcí bude ukázka robotického fotbalu v podání rakouských mistrů světa. „Toto utkání připomínající počítačové šachy v reálném čase se koná 3. a 4. října,“ řekl Erlebach. A perlička na závěr – ve středu 3. října přijede z pražského Hlavního nádraží přímo do areálu brněnského výstaviště zvláštní vlak v čele s parní lokomotivou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).