Menu Zavřít

Veletrh Systems je branou na německý trh

11. 10. 2004
Autor: Euro.cz

ČESKÉ IT FIRMY NA ZKUŠENÉ Zatímco dříve si české IT firmy troufaly jen na domácí trh, dnes jejich prezentace přináší úspěchy nejen na evropských trzích, ale pomalými krůčky testují i americký trh a získávají outsourcingové zakázky.

BRAND24

ČESKÉ IT FIRMY NA ZKUŠENÉ Zatímco dříve si české IT firmy troufaly jen na domácí trh, dnes jejich prezentace přináší úspěchy nejen na evropských trzích, ale pomalými krůčky testují i americký trh a získávají outsourcingové zakázky. V těchto dnech se české IT firmy již představují na veletrhu TECHXNY v N ew Yorku. Nejbližší akcí na půdě Evropy je veletrh Systems v Mnichově, kterým stále více prostupuje plný či částečný outsourcing. Mnichovský veletrh je po CeBITu v Hannoveru druhou nejvýznamnější IT akcí v evropském měřítku. Letošní ročník se uskuteční ve dnech 18. až 22. října a opět na něm nebudou chybět české IT firmy, jejichž přítomnost na veletrhu zaštiťuje vládní proexportní agentura CzechTrade. ČEKÁ SE NA OŽIVENÍ TRHU Společnost Bitkom na loňském veletrhu Systems zveřejnila obchodní prognózy o vývoji v informačních a telekomunikačních technologiích. Podle nich by výsledkem letošní sezony v IT mělo být citelnější oživení trhu. Zatím došlo v roce 2002 k propadu obratu o 0,8 procenta a v roce 2003 následoval jen mírný nárůst o jedno procento. Letos by růst měl přesáhnout tři procenta. Nasvědčuje tomu i mírný nárůst počtu vystavovatelů na Systems 2004. Pro české firmy je tento veletrh nejvýznamnější příležitostí pro první mapování německého trhu a získání prvních kontaktů, zvláště pokud firmy nenavštíví podstatně větší veletrh CeBIT na jaře v Hannoveru. Účast na veletrhu CzechTrade se ve spolupráci s konzulátem v Mnichově organizuje od roku 2000. S finanční podporou formou dotace na stánek se na Systems od roku 2000 podívalo již více než 40 firem. NEJVÍCE PŘIJELO RUMUNŮ Loňský počet vystavovatelů v Mnichově dosáhl 1300, což je přibližně dvojnásobek domácího Invexu. Co je však pro české firmy důležitější, Systems se již několik let profiluje i jako IT veletrh, spojující region střední a východní Evropy s německým trhem. Tento faktor po vstupu ČR a dalších středoevropských zemí do EU nabere na významu. Dle nové koncepce, kterou pořadatelská společnost Messe München v loňském roce realizovala, byly v hale A3 v Mittel-Ost-Europa Area soustředěny společné stánky 10 zemí střední a východní Evropy. Největší prezentace zde patřila Rumunsku, které zastupovaly 23 firmy. Česká republika přijela s desítkou firem, Rusko s devíti vystavujícími. Koncept a realizaci MOE-Area podporovaly bavorská vláda, instituce Bitkom, GTZ, spolkové ministerstvo pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, Ost-Ausschuss der Deutschen W irtschaft, agentura gotoBavaria a firma F. A. S. T. VYSTAVUJE I DESÍTKA TUZEMSKÝCH FIREM**

Přestože konkurence se zostřuje, příležitosti pro české firmy vidí dobře například Petr Niedoba ze společnosti CN Recources International. Ta se účastnila loňského veletrhu Systems a hledat další zákazníky přijede i letos. „Naše firma má s outsourcingem vývoje softwaru pro zahraniční klienty bohaté zkušenosti,“ říká Niedoba. „Myslíme si, že v současné ekonomické situaci u našeho souseda znamená outsourcing vývoje a údržby dobrou příležitost pro německé firmy jak snížit náklady i počet vlastních pracovníků. Na rozdíl od podobného přesouvání těchto činností do Indie a dalších nízkonákladových zemí v Asii má Česká republika výhodu stejné časové zóny, sdílení stejné kultury s klienty zEvropy a dlouhou tradici vysoké kvalifikace pracovníků a standardů kvality,“ míní Niedoba. Vedle CN Resources se letos na Systems opět představí více než desítka českých firem, část z nich z nově vzniklé aliance českých IT a telekomunikačních firem Czech ITC Alliance, kterou CzechTrade nedávno založil a zastřešil.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).