Menu Zavřít

Vedení ČEZ si chce z loňského zisku rozdělit 21 milionů. Schillerová je proti

22. 5. 2018
Autor: čtk

Vedení energetické společnosti ČEZ navrhuje červnové valné hromadě firmy, aby schválila výplatu odměn představenstvu a dozorčí radě společnosti. Z loňského zisku ČEZ má být mezi ně rozděleno 21 milionů korun. Vyplývá to z pozvánky na valnou hromadu. V předcházejících třech letech tantiémy vyplaceny nebyly. Loni si vedení ČEZ poprvé po 16 letech odměny vůbec nenavrhlo. Pro vyplacení tantiém není důvod, pokud se nezvýšila dividenda, uvedla ministryně financí v demisi Alena Schillerová (za ANO).

Společnosti loni vzrostl čistý zisk o 30 procent na 19 miliard korun. K tomu jí pomohl prodej akcií maďarské společnosti MOL a nárůst výroby jaderných elektráren. Tržby klesly meziročně o procento na 201,9 miliardy korun. Čistý zisk ČEZ očištěný o mimořádné vlivy, ze kterého se počítá dividenda, loni činil 20,7 miliardy korun, meziročně o pět procent více.

„Představenstvo i dozorčí rada má za sebou řadu velmi složitých rozhodnutí, a proto navrhuje výplatu tantiém ve výši, která odpovídá praxi z let před rokem 2013, kdy od založení ČEZ každoročně probíhala výplata tantiém. Rozhodnutí je ale v rukou akcionářů na valné hromadě,“ řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Valná hromada ČEZ se letos uskuteční 22. června. Nevyplacení tantiém neznamená, že by vedení firmy přišlo o všechny benefity. Členové představenstva mohou mimo jiné stále využít motivační program na nákup akcií společnosti.


Přečtěte si komentář: Nerozdělení ČEZu odsouvá dostavbu jaderných elektráren do oblasti fantasmagorie

 Jan Brož


Schillerová uvedla, že ministerstvo financí se nehodlá odchylovat od zavedené praxe z posledních let a výplatu tantiém na valné hromadě nepodpoří. „Ministerstvo financí se domnívá, že pokud nebyla tantiéma vyplácena při stejné či dokonce vyšší dividendě v minulých letech, není důvod, aby byla vyplácena v roce letošním,“ uvedla ministryně.

Už koncem dubna navrhlo představenstvo vyplatit z loňského zisku dividendu 33 korun na akcii před zdaněním, tedy stejně jako o rok dříve. Pokud valná hromada rozhodne podle návrhu představenstva, bude mezi akcionáře rozděleno celkem 17,8 miliardy korun.

Výplatu dividendy za rok 2016 ve výši 33 korun na akcii před zdaněním loni akcionáři firmy schválili. Stát jako majoritní vlastník tak získal z dividend téměř 13 miliard korun. Po čtyři roky předtím vyplatila firma akcionářům pokaždé dividendu 40 Kč na akcii. Většina analytiků předpokládala dividendu za loňský rok kolem 35 korun na akcii.

Vedení ČEZ dále navrhuje, aby výše peněz určená pro poskytování darů v roce 2019 činila 110 milionů korun, meziročně o 20 milionů korun méně. ČEZ letos mimo jiné oznámil, že po 16 letech přestává sponzorovat Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech.


Přečtěte si rozhovor s šéfem ČEZ:

Beneš: Rozdělení ČEZ na čistou a špinavou část je dobrý nápad

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš


Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií společnosti. V poslední době se hovoří o možné transformaci nebo rozdělení společnosti. Záměr má mimo jiné pomoci k rozhodnutí o případné stavbě nového bloku v Jaderné elektrárně Dukovany.

BRAND24

Možnou transformaci má valná hromada řešit také. Podle Kříže ale půjde pouze o informaci, proč se toto téma zvažuje a diskutuje, o žádném návrhu se podle něj hlasovat nebude. „Je to velké a důležité téma pro akcionáře. Chceme je seznámit s tím, jak se na tuto věc představenstvo dívá. Bod má výhradně informativní charakter, nebude hlasováno o žádném návrhu usnesení,“ uvedl mluvčí. „Chceme jim sdělit náš ucelený pohled na důvody, které nás k analýzám možné transformace vedou. Jasně a přehledně. Aby měli informace přímo od nás, nejen z různých kusých článků či spekulací, které kolují,“ dodal.

Dále čtěte:

Vedení ČEZ ustoupilo od plánu rozdělit firmu. Kvůli odporu politiků

Firmy se rvou o zákazníky ČEZ, kteří po zdražení elektřiny vypověděli smlouvu

Mírné zklamání. Skupině ČEZ v prvním čtvrtletí klesl čistý zisk na 7,3 miliardy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).