Menu Zavřít

Věda a technika

7. 5. 2008
Autor: Euro.cz

Novinky z vědy a techniky

Sídlo EIT
Vědci na Dunaji? Společná kandidatura Bratislavy a Vídně na umístění sídla vznikajícího Evropského inovačního a technologického institutu (EIT), jehož inspirací byl věhlasný americký MIT, je dle slovenských a rakouských představitelů příkladem spolupráce mezi starou a novou Evropou. „Spolupráce dokazuje, že se nám daří odstraňovat mentální hranice,“ prohlásil rakouský ministr pro vědu Johannes Hahn. Příklad by si prý měly vzít i ostatní malé členské země EU, které by samy v konkurenci s velkými neuspěly. Po sídle EIT však pošilhává i Budapešť a Vratislav. Slovinské předsednictví preferuje umístění institutu v některé z nových zemí EU.
EIT by měl unii pomoci, aby Evropa nezaostávala za velmocemi typu USA či Japonska. Autoři rakousko-slovenského projektu navrhují, aby v Bratislavě sídlila správní rada EIT a jeho finanční kontrola, ve Vídni výkonný ředitel a výkonná rada. Obě města prý mají vědecké zázemí a mohou propojit nynější infrastrukturu. Na rozjezd EIT, který má fungovat jako propojená síť pracovišť, se v první fázi do roku 2013 počítá s částkou 308,7 milionu eur (asi 7,8 miliardy korun).

Akademie věd
Doba „popačesí“ Václav Pačes (66), předseda Akademie věd, se rozhodl nekandidovat do čela stěžejní vědecké instituce v ČR. Chce se vrátit k biochemii. Akademický sněm proto bude 16. prosince vybírat předsedu z nových kandidátů. Velkou podporu má chemický inženýr Jiří Drahoš, jenž je nyní místopředsedou AV a je odpovědný za vědy medicinální, o neživé přírodě a chemické. V kuloárech padlo i jméno fyzika Vladimíra Nekvasila, jenž se už o křeslo ucházel při minulých volbách a s nynějším předsedou prohrál jen těsně. Kandidátem za společensko-vědní obory by údajně mohl být historik a nynější místopředseda akademie Jaroslav Pánek.

Popisek: K biochemii se vrací Václav Pačes, jenž kvůli šéfování AV ČR zanedbával výzkum. „Mám rozděláno několik projektů,“ říká.

Soutěž talentů
Mladé mozky XV Nadějí české vědy jsou vybraní středoškoláci, kteří se svými 39 projekty pronikli do finále 15. ročníku soutěže vědeckých a technických projektů. Porota, již sestavuje pořadatelská Asociace pro mládež, vědu a techniku Amavet, posuzovala minulý týden nejen tvůrčí přínos náctiletých, ale i úroveň jejich vystupování včetně jazykových znalostí a prezentačních schopností. Nejlepší řešitelé se v červenci zúčastní výstavy mládežnických projektů ESE 2008 v Budapešti a soutěže Intel ISEF 2009 v USA. A nad čím mladí géniové bádali? Mrkněte do tabulky.

BRAND24

TAB:
Od optiky po karcinom
(výběr z projektů)
Antibiotika obsažená ve vodě
Kámen, nůžky, papír přes USB port
Filtr pro terahertzové spektrální pole
Zviditelňování daktyloskopických stop
Prevence kolorektálního karcinomu
Pramen: Amavet

(Foto PADÁK)
Popisek: Proskok staletími. Švýcarský parašutista Olivier Vietti-Teppa koncem dubna seskočil - a v pořádku i přistál - pomocí padáku sestrojeného podle náčrtku Leonarda da Vinciho z roku 1485. S jehlanovitým padákem se sice nedá manévrovat, leč vše bylo dle odvážlivce, jenž padal z výše 650 metrů, „perfektní“.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).