Menu Zavřít

Ve znamení nabitých částic

14. 1. 2011
Autor: Euro.cz

Autosalon v Detroitu

BRAND24

Nejzajímavější premiéry detroitského salonu North American International Auto Show (NAIAS) mají jen málo společného. Snad kromě toho, že jsou zcela nebo částečně poháněny tokem nabitých částic. První z velkých mezinárodních autosalonů, na nichž největší světoví výrobci představují své novinky a vize do budoucna, se tradičně koná během ledna v Detroitu, domovu severoamerického automobilového průmyslu.
Zatímco v minulých letech byl NAIAS poznamenán neúčastí některých významných značek, letos v městském veletržním areálu Cobo Center žádná nechybí.
Například Porsche, které se loni Detroitu vyhnulo, uchvátilo návštěvníky závodním vozem 918 RSR s hybridním hnacím ústrojím o celkovém výkonu 760 koní. Tři nové verze hybridu Toyota Prius se nemohou pochlubit tak exotickými tvary ani parametry, zaujaly však jiným způsobem – prezentoval je osobně Akio Toyoda, prezident Toyoty a vnuk jejího zakladatele.
Bylo to vůbec poprvé, kdy Toyoda navštívil americký autosalon. Společnost, kterou těžce zasáhl skandál se samovolným zrychlováním vozů a následné masivní svolávací akce, loni v USA jako jediná zaznamenala pokles odbytu. Sice jen o 0,4 procenta, ale trh jako celek meziročně vzrostl o 13,4 procenta. Toyoda v Detroitu ujišťoval média o tom, že firma už problémy vyřešila. Podělil se také o své přání, aby budoucí modely značky Toyota „vypadaly lépe“.
Z premiér, které svým významem přesahují břehy amerického kontinentu, stojí za zmínku ještě Ford Focus Electric. Rodinný automobil s plně elektrickým pohonem se začne prodávat nejprve ve Spojených státech, ale do tří let by měl být k dostání také na evropských trzích včetně toho českého.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).