Menu Zavřít

Ve vesnici roku se podnikání daří

1. 12. 2003
Autor: Euro.cz

VÍTĚZEM PRESTIŽNÍ SOUTĚŽE VESNICE ROKU 2003 SE STALA OBEC VILÉMOV (KRAJ VYSOČINA). NEMALOU MĚROU K TOMU PŘISPĚLO I PODNIKÁNÍ MÍSTNÍCH OBYVATEL.

Chloubou Vilémova je místní zámek. Jednou ročně se tam scházejí i manželky politiků

Přímo na náměstí se nachází obecní úřad

Vilémov nabízí ubytování pro turisty v zámku i vlastní taneční soubor

Soutěž Vesnice roku se letos konala již podeváté. Vyhlašovateli tradičně byly Spolek pro obnovu venkova, Svaz měst a obcí ČR a ministerstvo pro místní rozvoj. Jednotlivé obce byly hodnoceny podle více kritérií - podnikání, aktivit občanů, společenského života, péče o stavební fond či krajinu apod. Letos se soutěže zúčastnilo 219 obcí ve třinácti krajích. Absolutním vítězem se stal Vilémov (kraj Vysočina) s více než tisícovkou obyvatel, který coby odměnu získal dotaci jeden milion korun s podmínkou, že minimálně stejnou částku musí na konkrétní záležitost přidat místní obecní úřad ze své kasy. Obec se rozhodla peníze investovat na víceúčelové hřiště. Vilémov, který zahrnuje osm místních částí, se letos do soutěže přihlásil již počtvrté. Poprvé získal pouhý diplom za účast, podruhé však už modrou stuhu za společenský život, loni pak zelenou stuhu za péči o zeleň a bílou za práci s mládeží.

PODNIKÁNÍ SNIŽUJE NEZAMĚSTNANOST

K letošnímu vítězství přispělo i podnikání místních občanů. V obci se například daří zemědělskému družstvu, které se začíná rozšiřovat i za hranice Vilémova. Několik menších soukromých zemědělců je zaměřeno na chov dojnic, pěstování obilí a léčivých bylin. V obci lze najít také truhlářství, opraváře aut, autodopravce, elektrikáře, několik zedníků, soukromé jatky a řeznictví, malířku skla, brusičku skla, soukromé prodejny potravin, textilu a zeleniny, veterináře, pohostinství a kulturní dům. Místní podnikatel začal též s výstavbou autoopravny. „Nezaměstnanost je v celém našem kraji poměrně vysoká, podnikání ji pomáhá snižovat. Podmínky na vesnicích však nejsou nejideálnější, a tak většina podnikatelů má nanejvýš jednoho zaměstnance,“ říká starostka Jaroslava Dvořáková (ODS), která je v čele Vilémova od roku 1990. Velmi si cení soukromého závodu Antikoro, který zaměstnává kolem šedesáti místních obyvatel. Jedná se o drobnou kovovýrobu - struhadla, lopatky, poštovní schránky. Menší brzdou nezaměstnanosti je též místní velkoobchod Blesk s necelou desítkou zaměstnanců.

BRAND24

NAPNUTÝ ROZPOČET

N ejvíce financí radnice investuje do základní školy. Peníze však jdou i na pohotovostní službu či do dopravy. Jelikož je rozpočet napnutý, starostka šetří a shání dotace kde se dá. Nejčastěji přes Program obnovy venkova. „Snažíme se, abychom měly příjmy a výdaje přibližně stejné. Žít na dluh nechceme,“ říká. Práci jí příliš neulehčila ani reforma veřejné správy: „S každou záležitostí musím jet na jiný úřad - do Jihlavy, Havlíčkova Brodu či Chotěboře.“ Jiné obce by mohly Vilémovu závidět dokonale vybavenou knihovnu a jazykové centrum evropské integrace. Zajímavé jsou též loni odhalené sluneční hodiny. Místní kuriozitou je však taneční soubor Boubelky. Tvoří jej několik desítek místních žen od sedmnácti do čtyřiaosmdesáti let. V budoucnu by se klidně mohl stát vývozním artiklem Vilémova. 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).