Menu Zavřít

Ve vedení 67 procent českých firem nejsou žádné ženy

8. 12. 2011
Autor: profit

Ve statutárních orgánech 67 procent českých obchodních společností zcela chybí ženy. Ženy převládají pouze ve 14 procentech firem, ve zbývajících 19 procentech je obsazení statutárních orgánů smíšené.

Foto: Profimedia.cz

Přitom v současné době činí podíl žen studujících vysokou školu, díky níž mají lepší kvalifikaci pro řízení firem či založení vlastní společnosti, zhruba 60 procent. Vyplývá to z analýzy společnosti CCB – Czech Credit Bureau.

„Výrazný nepoměr žen a mužů ve vedení společností ukazuje, že ženy stále nemají kvůli tradičnímu pohledu na jejich roli stejné podmínky pro pracovní kariéru jako muži. Předpokládá se, že žena bude doma s dětmi a bude vytvářet rodinné zázemí. I přesto, že muži mají možnost zůstat s dětmi doma, situace v Evropě ani u nás neukazuje, že by v nejbližší době tento trend převážil,“ řekla Věra Kameníčková, vedoucí analytického oddělení společnosti CCB - Czech Credit Bureau.

Na druhou stranu analýza zjistila, že ve více než 14 procentech společností figurují ve statutárních orgánech samé ženy. Nejvíce subjektů se stoprocentním zastoupením žen je mezi společnostmi s ručením omezeným, což je dáno tím, že tuto právní formu často řídí nebo vlastní pouze jedna osoba.

U 10 procent družstev figurují ve statutárních orgánech pouze ženy a ve 38 procentech jsou zastoupeni pouze muži. U společností s ručením omezeným najdeme výhradně muže u 72 procent firem. Jakousi výjimku tvoří akciové společnosti, kde je možné ryze mužské vedení nalézt pouze u necelé čtvrtiny z nich.

„Za relativně vysokým zastoupením žen u akciových společností stojí patrně skutečnost, že statutární orgány u této právní formy jsou nejpočetnější, což zvyšuje pravděpodobnost, že v nich existuje alespoň jedna žena,“ dodala Věra Kameníčková.

Z hlediska odvětví je nejvíce přátelským sektorem k působení žen ve statutárních orgánech textilní a oděvní průmysl a doprava, skladování a cestovní kanceláře. V obou případech tvoří společnosti s výlučně ženami obsazenými statutárními orgány více než pětinu, tedy zhruba 22 procent.

BRAND24

U nejčetněji zastoupeného odvětví obchodu má 15 procent společností smíšené obsazení statutárních orgánů a stejné množství jich má ve statutárních orgánech pouze ženy. Z toho vyplývá, že 70 procent společností působících v odvětví obchodu nemá ve statutárních orgánech ani jednu ženu.

„Nepřekvapí, že ve stavebnictví až 80 procent firem nemá ve statutárních orgánech ani jednu ženu. A i podíl společností s výlučným zastoupením žen ve statutárních orgánech je v případě tohoto odvětví velmi malý, zhruba 7 procent,“ vysvětlila Věra Kameníčková.  Co se týče zastoupení žen ve společnostech dle výše zisku, vyšší zastoupení žen ve vedení firmy nalezneme spíše u menších subjektů (s tržbami do 10 mil. Kč za rok).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).