Menu Zavřít

Varování pro firmy: Každý třetí kyberútok je úspěšný

17. 1. 2017
Autor: Accenture

Kyberútoky jsou v současnosti realitou prakticky ve všech odvětvích. Aktuální čísla ukazují, že v posledním roce vedl jeden ze tří kyberútoků ke skutečnému narušení bezpečnosti firmy. Více než polovina firemních šéfů bezpečnosti pak přiznává, že trvá měsíce, než se sofistikovaná narušení hackerů podaří odhalit, a bezpečnostní týmy vůbec neodhalí celou třetinu úspěšných útoků.

V novém bezpečnostním průzkumu poradenská společnost Accenture zpovídala dva tisíce respondentů pracujících v bezpečnostních odděleních firem s ročním výnosem nad jednu miliardu dolarů v 15 zemích světa.

Zajímavostí je, že přes poměrně lichotivou statistiku hackerů většina oslovených firemních šéfů bezpečnosti (75 %) věří, že dokáží svou společnost před kyberútoky ochránit.

Z pohledu priorit v oblasti IT bezpečnosti firmy nejčastěji preferují ochranu reputace vlastní společnosti (54 %), dále pak zabezpečení firemních informací (47 %) a až na třetím místě ochranu zákaznických dat (44 %).

Pokud jde o další finanční investice, jsou názory bezpečnostních šéfů rozděleny zhruba na polovinu. Pokud by dostali mimořádné prostředky navíc, 54 procent respondentů odpovědělo, že by okamžitě zdvojnásobilo náklady na priority v oblasti kyberbezpečnosti. A to i přesto, že původní investice výrazně neomezily současné průniky hackerů.

Klíčové postřehy z jednotlivých zemí
Zjištění narušení trvá déle ve Spojených státech a Velké Británii, protože více než čtvrtině firem trvá rok a více, než úspěšný útok vůbec odhalí. (30 % ve Spojených státech, 26 % ve Velké Británii).
Firmy ve Francii, Austrálii a Spojených státech mají nejmenší důvěru ve své schopnosti monitorovat narušení v porovnání s globálním průměrem.
Německé (52 %) a britské (50 %) firmy mají největší důvěru ve svou schopnost monitorovat narušení v porovnání s globálním průměrem (38 %).
Společnosti ve Francii utratí nejvíce prostředků (9,4 %) ze svého celkového IT rozpočtu na kyberbezpečnost v porovnání s globálním průměrem, který je 8,2 %.
Firmy v Austrálii a Spojených státech utratí za kyberbezpečnost nejméně v poměru ke svému celkovému IT rozpočtu (8 % v USA, 7,6 % v Austrálii).

Pramen: Zpráva „Budování důvěry: začarovaný kruh kybernetické bezpečnosti“ společnosti Accenture.


Čtěte také:

BRAND24

Z tržnic do digitální éry. Falešný „Dior“ prodávají aplikace

Hlas místo hesla. Barclays spouští novinku v zabezpečení účtů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).