Menu Zavřít

Vánoční mlsání mohou pokazit roztoči způsobující alergie

23. 12. 2011
Autor: profit

Sušené ovoce si zejména v zimním období nakupují mnozí jako alternativu pro zdravé mlsání. Málokdo ovšem ví, že spolu s balíčkem sušeného ovoce si z obchodu může přinést i velkou porci roztočů.  

Foto: Profimedia.cz

Roztoči je přitom kontaminováno zhruba každé desáté balení zakoupeného sušeného ovoce. Zjistil to časopis dTest ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby v Praze. To, co se na první pohled laikům jeví jako krystalky vysráženého cukru na usušených plodech fíků, je pod čtyřicetinásobným zvětšením v laboratoři mnohem závažnější.

Nejedná se totiž o krystalky cukru, nýbrž o shluky skladištního roztoče mlékohuba obecného. Ten se zaměřuje především na sušené mléko či sýr, ale pochutná si i na sušeném ovoci.

„Tito roztoči produkují látky, které u citlivějších jedinců vyvolávají alergie. Podobně jako jiní roztoči šíří v potravinách také plísně, jež jsou častými producenty mykotoxinů,“ vysvětluje šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová.

Podle vyhlášky Ministerstva zemědělství přitom sušené ovoce „musí být bez známek poškození živočišných škůdců včetně nepřítomnosti živých či mrtvých živočišných škůdců v jakémkoliv stádiu jejich vývoje…“.

Tým odborníků ústavu v loňském roce nakoupil celkem 180 balíčků různých druhů sušeného ovoce. Po laboratorním prozkoumání uvedeného zboží bylo ve 13 procentech případů zjištěno zamoření mlékohubem.

„Nejvíce zasaženy byly sušené meruňky, v jejichž jediném gramu bylo napočítáno až 650 roztočů mlékohuba,“ dodává Rozová. Mlékohub se vyznačuje schopností proniknout přes celofán a dokonce i hliníkovou fólii, takže bez problémů se

BRAND24

šíří i do již zabaleného ovoce.

Zákazníci, kteří mají u zakoupeného sušeného ovoce podezření na výskyt roztočů mohou požádat o pomoc odborníky „Máte-li podezření, že bílé shluky na koupeném sušeném ovoci nejsou vykrystalizovaným cukrem, nýbrž signálem výskytu roztočů, můžete se po předchozí telefonické dohodě (233 022 265) obrátit na oddělení ochrany zásob a bezpečnosti potravin Výzkumného ústavu rostlinné výroby Praha a nechat si zdarma sušené ovoce zkontrolovat. Důležitý je obal koupeného sušeného ovoce i informace o místě nákupu,“ uzavřela Rozová.  

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).