Menu Zavřít

Vánoce bez kil navíc

29. 12. 2010
Autor: profit

Podle statistik přiberou ženy během vánočních svátků průměrně tři kilogramy, muži dokonce pět. Jak to udělat, aby na vás letos tato nepěkná statistika neplatila?

Foto: Shutterstock.com

K snídani vánočka s kakaem, k obědu něco malého, abyste viděli zlaté prasátko, pak ale přijde hlad, a tak ujídáte cukroví a ochutnáváte salát, který připravujete k večeři. Vedle salátu se k večeři chystá také rybí polévka, smažený kapr, nesmí chybět dezert a později nějaký drink. A zítra? Zítra bude kachna…

Pokud to u vás o vánočních svátcích vypadá nějak takhle a neskončí to, dokud se bujaře nerozloučíte se starým rokem, nemůžete se divit, že vás na váze bude čekat novoroční překvapení v podobě několika kil navíc.

Kdy přijde ten hladomor? Vaše tělo z neustálého přívalu velmi kalorických jídel usoudí, že se chystáte na nadcházející hladomor, a všechnu přijatou energii začne střádat do tukových zásob. Dříve se v adventním čase držel půst a další dlouhý půst přicházel na přelomu zimy a jara, držel se celých 40 dní před Velikonocemi. Vánoční hodování tedy mělo své opodstatnění, ale i tak bylo mnohem skromnější než dnes.

Drastické omezování se v jídle v období, kdy stoly zdobí spousta slavnostních dobrot, které si mimo sváteční čas nedopřejete, je utrpení vhodné tak pro anorektičky. Jak tedy hodovat, aby se to na váze projevilo co nejméně, nejlépe vůbec? Jezte pravidelně, nejméně pětkrát denně, mezi jednotlivými jídly však chvíli nejezte nic (neujídejte), zato upíjejte vodu s citronem, která povzbudí trávení. Věčné uzobávání ani hladovění s vidinou zlatého prasátka či zítřejší husy není to pravé.

Co si dopřát a co odepřít? Samozřejmě existuje spousta receptů, které vánoční jídlo odlehčí – majonézu v salátu můžete nahradit jogurtem a nepřidávat žádná vajíčka či salám, kapra můžete místo smažení péct v troubě na minimu oleje… Otázka ale je, zda vám takové jídlo bude chutnat stejně jako to poctivě tučné. Navíc třeba z husy dietní kuře žádným receptem nevykouzlíte. Tuk zpomaluje trávení, takže se snažte tučná jídla doplňovat větším množstvím zeleniny, v případě husy to jednoznačně bude kyselé zelí, které pomůže trávení nastartovat, a tělo se s tukem lépe vyrovná. Na smaženého kapra z podobného důvodu platí citronová šťáva. Pokud vás čeká velký oběd či večeře, dejte si k snídani něco s vlákninou. Ta vás zasytí na delší dobu, takže se později tolik nepřejíte, navíc stimuluje trávení, a tak nehrozí, že se vám z jídla udělá těžko. Vlákninu obsahuje celozrnné a tmavé pečivo, celozrnné cereálie a samozřejmě zelenina. Na to, abyste

v průběhu svátků vůbec nějakou zeleninu jedli, si také dávejte pozor. Plátek kyselé okurky na majonézovém chlebíčku se jako zelenina nepočítá.

Podobně byste během Vánoc měli pravidelně utužovat přátelství s prebiotiky, tedy kysanými mléčnými výrobky, třeba bílými jogurty. Ty posílí váš žaludek, což se vám bude hodit zvlášť v předvečer silvestrovské noci, při které obvykle sníte a vypijete velmi pestrou směs věcí, se kterými se váš žaludek bude muset popasovat. Prebiotika rovněž posilují imunitu, což se v chladném počasí vždycky hodí.

Sladké a veselé Vánoční cukroví je kapitola sama pro sebe. S ochutnáváním se začíná už při přípravě těsta, pak se sní to, co se při zdobení pochroumalo, a pak už se chodí ujídat průběžně. Jeden kousek cukroví mívá okolo 300 kJ, takže pokud sníte tři vanilkové rohlíčky, je to už větší svačina či spíš malé jídlo. Když sníte tři kousky navíc, musíte alespoň půl hodiny cvičit aerobic nebo vyrazit na delší procházku, abyste se přebytečné energie zbavili.

BRAND24

Další energetický doping představuje alkohol. Ten ve většině případů sice není sladký, ale vzniká přeměnou cukru (a obsahuje tedy stejně energie), a to byste si měli uvědomit pokaždé, když si připíjíte. Panák 40procentního destilátu má přibližně 1 200 kJ. Pokud nechcete, aby se vaše váha vychýlila směrem nahoru, měli byste se přitom denně vejít do 8 000 kJ (ženy) a 10 000 kJ (muži), takže víc než jedna sklenka alkoholu se na vašem energetickém příjmu podepíše celkem výrazně.

Je jasné, že aby byly svátky veselé, jídlo a pití k nim patří. V některé dny pravděpodobně zhřešíte víc, než je zdrávo. To však není nic hrozného – pokud to bude jen na Štědrý den, Boží hod a na Silvestra, vaše váha by se měla hnout jen mírně. Je prokázáno, že občasné porušení jinak pravidelného a vyváženého jídelníčku může vašemu metabolismu i prospět a zrychlit ho. Důležité je, aby se vánočka s kakaem k snídani, celodenní uždibování, opulentní večeření a noční popíjení nestalo vaší normou během celého vánočního týdne. A pokud si mezi jídly najdete i čas na nějaký zimní sport, projde vám i ten rohlíček navíc.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).