Menu Zavřít

Válka v Iráku by mohla prodloužit recesi americké ekonomiky

7. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Názory na to, zda se americká a potažmo i světová ekonomika definitivně probudily a chystají opětný růst, se liší. Ceny akcií na světových trzích stále zaznamenávají nejhlubší propad od černého pátku na newyorské burze v roce 1933. Mnozí ekonomové předvídají, že již příští rok by mohla americká ekonomika růst tempem 3,0 až 3,5 procenta.

Názory na to, zda se americká a potažmo i světová ekonomika definitivně probudily a chystají opětný růst, se liší. Ceny akcií na světových trzích stále zaznamenávají nejhlubší propad od černého pátku na newyorské burze v roce 1933.

Mnozí ekonomové předvídají, že již příští rok by mohla americká ekonomika růst tempem 3,0 až 3,5 procenta. Podle týdeníku The Economist jsou to však pouze kýžená očekávání. Bublina růstu akciových trhů z let devadesátých, účetní podvody předních firem a v neposlední řadě události kolem 11. září 2001 odkryly v americké ekonomice slabiny, které nejsilnější ekonomiku světa zavedly do recese. Ekonomická krize není ještě u konce. Tuto skutečnost vzal na vědomí i Mezinárodní měnový fond, který snížil očekávání růstu americké ekonomiky pro příští rok na 2,2 procenta. Lépe by na tom neměla být ani ekonomika Evropské unie, které analytici měnového fondu pro příští rok předvídají růst 2,3 procenta. O pravděpodobnosti zhruba stejného ekonomického vývoje USA a Evropy svědčí i dlouhodobá situace na euro-dolarovém trhu, kde nedochází k výrazným pohybům. Dolar osciluje kolem úrovně 0,98 za euro. Jaké však bude skutečné oživení americké ekonomiky a zda vůbec nastane, rozhodne případná válka na Blízkém východě. T a by se v ekonomice mohla obrazit mnoha způsoby. Kvůli obavám o plynulé zásobování ropou by cena tzv. černého zlata prudce stoupla. To by způsobilo růst inflace a pokles hospodářské aktivity. Jak upozorňuje analytik Volksbank Vladimír Pikora, obyvatelstvo by zřejmě opět sledovalo válku v přímém přenosu doma u televize a internetu, čímž by klesla spotřeba a tržby. T o by vyústilo v pokles cen akcií a následně i dolaru. Jedním si můžeme být jisti. I kdyby se splnily pesimistické prognózy a recese ve Spojených státech by pokračovala, nasadily by USA spolehlivý a osvědčený lék: snížení daní i úrokových sazeb.

Ztráty hlavních amerických indexů (v %)

Třetí čtvrtletí 2002

S&P500 18

Nasdaq 20

BRAND24

Dow Jones 18

Ztráty na londýnské, pařížské a německé burze za třetí čtvrtletí činily více než 30 procent

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).