Menu Zavřít

Vajgly v klotových rukávech

3. 11. 2010
Autor: Euro.cz

Bruselští byrokraté kážou další absurdity nesvéprávným Evropanům

Bruselští kouzelníci si nacvičují nový trik. Vezmou krabičky marlborek, spart, dunhillek či jiných značek a udělají je neviditelnými. Čarování jim ale prochází jen v legislativě. Lidé totiž kouzlo prokouknou a odpíraný nikotin v odbarvených krabičkách, poschovávaných v trafikách, si stejně najdou. Černobílé balení cigaret z designérské dílny Evropské komise není pro nic za nic v barvách úmrtního parte. Ke zdraví se ještě nikdy nikdo neprokouřil a není od věci připomínat, že jde o dobrovolný hazard se životem.
Lidé ale netípnou cigáro jednou provždy jen proto, že nějaká unijní směrnice uklidí kuřivo pod pult a prodavače i kupující bude mást jednotným balením. Je klidně možné, že výsledkem regulačního tyátru bude naopak větší dostupnost cigaret. S unifikovanými krabičkami zmizí souboj značek a výrobci budou soupeřit cenami. K tomu se ještě víc otevřou stavidla pašování a s nimi nabídka levnějšího zboží. Co lepšího si závislý spotřebitel může přát?
Kouzla se zneviditelněním cigaret se ještě docvičují a úřednický aparát evropského komisaře pro zdraví Johna Dalliho zve publikum na generální zkoušku. Oficiálně tomu říká veřejná konzultace k možné revizi směrnice o tabákových výrobcích. Názory mohou přidat k lepšímu kuřáci i nekuřáci ze všech koutů EU. Ale jen teoreticky. Nedostupné mají být cigarety a nedostupná je pro mnohé i debata. Vstoupit se dá pouze on-line, když se na webu komise proklikáte k dokumentu v angličtině. Tou se přitom domluví 51 procent občanů EU, a kdoví kolik si jich rozumí s počítačem. Tažením proti tabáku Brusel dál vrší hromadu zakazovaného ovoce. A Češi se do něj zakusují s humorem sobě vlastním. „Až to EU spustí, postavíme se do pozice menšiny a budeme chtít její ochranu. To se v unii nosí,“ dobírá si unijní výmysly kouřící senátor a populární teplický primátor Jaroslav Kubera. Nebo by kuřáci mohli jít do politiky. „Žádná strana nebude mít tolik členů – ani komunisti,“ počítá Kubera. Prý ho nezaskočí, až hospodští dostanou příkaz, že jedno pivo denně i štamgastům musí stačit.
Ať EU zpropadené cigarety rovnou zakáže, vstoupil do unijní debaty euroskeptik Václav Klaus. Postavil by je na úroveň měkkých drog, když tolik škodí. Nebo rovnou tvrdých, jestliže dle primářky pražské Thomayerovy nemocnice Martiny Váškové zanechává nikotin v mozku podobný otisk jako heroin. Jenže britští vědci tvrdí, že nebezpečnější než tvrdé drogy je alkohol. Přisuzují mu třikrát větší škodlivost než kokainu nebo tabáku. Britská studie pranýřující alkohol přichází jako na zavolanou bruselským kreativcům, kteří už vymýšlejí varovné nápisy na lahve s whisky, vodkou a snad i pivem. Evropská komise ctí pravidlo co není zakázáno, je povoleno. A snaživě zakazuje. Nesmíme svítit žárovkami, plácnout dítě přes zadek, příště nám nedovolí se opít, naládovat bůčkem a zklidnit nervy tabulkou čokolády. Do roku 2012 budeme mít Evropu bez tabákového kouře a heslo naplní celounijní zákaz zapálit si v uzavřených veřejných prostorách. A maminky budou dál doma vyfukovat kouř dětem do tváří a vychovávat novou generaci kuřáků.
Boj proti škodlivému kouření neprobíhá jen na evropské půdě, ale celosvětově pod taktovkou Světové zdravotnické organizace (WHO). Česká republika patří mezi 171 signatářů rámcové úmluvy o kontrole tabáku. Proti přijetí nových pokynů k této úmluvě se teď bouří pěstitelé tabáku z nejchudších států světa. Jejich asociace varuje, že administrativní zákaz používání přísad bude mít katastrofální důsledky v sociální i ekonomické sféře, přitom na zdraví lidí se pozitivně neprojeví. Výrobci cigaret tvrdí, že bez přísad neumějí zpracovat tabák typu burley, který je nepostradatelnou součástí tradiční tabákové směsi pokuřované v Evropě, Spojených státech, Latinské Americe a řadě asijských zemí. Kanaďané a Britové přísady neřeší, když preferují virginskou směs. To však ještě neznamená, že kouří méně. (Autorka článku nekouří vůbec.)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).