Menu Zavřít

Vadí nám vysoké daně

7. 11. 2005
Autor: Euro.cz

Anketa Profitu Největší bariérou v podnikání pro firmy v Olomouckém kraji jsou vysoké daně a přílišná byrokracie. Více než dvě třetiny společností vnímají tyto záležitosti jako velký problém. Čtyřiceti procentům firem vadí také celkový přístup současné vlády k podnikatelům.

Anketa Profitu

Největší bariérou v podnikání pro firmy v Olomouckém kraji jsou vysoké daně a přílišná byrokracie. Více než dvě třetiny společností vnímají tyto záležitosti jako velký problém. Čtyřiceti procentům firem vadí také celkový přístup současné vlády k podnikatelům. Vyplynulo to z ankety, kterou v uplynulých dnech uskutečnil Profit ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou Olomouckého kraje. Na otázky odpovědělo přes 50 zástupců firem.

Přibližně třetina majitelů firem by podnikání vzdala v případě nedostatku financí, stejně velký počet podnikatelů by skončil kvůli zmíněnému negativnímu postoji státu. Pro čtvrtinu firem by byla důvodem k ukončení činnosti příliš silná konkurence.

Velmi různorodé byly odpovědi ohledně důsledků vstupu do Evropské unie. Třetina firem si myslí, že se jich loňský vstup na společný trh prakticky nedotkl, třetiny se naopak dotkl velmi výrazně.

Možnost čerpat z národních dotací či podpor ze strukturálních fondů Evropské unie zatím využilo kolem 10 procent respondentů naší ankety, dalších asi 25 procent o této možnosti uvažuje. Největším problémem při žádostech o dotace byly pro zájemce složitost procesu a jeho časová náročnost.

Za největší problém týkající se pracovní síly považují firmy neochotu lidí pracovat (23 procent společností) a nedostatek technicky vzdělaných lidí (14 procent).

CO VÁM ZEJMÉNA BRÁNÍ V PODNIKÁNÍ?

vysoké daně 68 %

přílišná byrokracie 62 %

přístup státních orgánů 40 %

špatná orientace v legislativě 15 %

centralizace zakázek 10 %

BRAND24

konkurence 9 %

(Čísla udávají počet souhlasných odpovědí v dotazníku. Každá firma mohla uvést i více největších překážek, součet proto nedává 100 procent.)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).