Menu Zavřít

Václav Kmínek: ECB, Fed a ČNB

8. 12. 2015
Autor: čtk/AP

ECB na svém čtvrtečním zasedání trhy příliš nepotěšila. Nejenže snížila depozitní sazbu jen o 10 bazických bodů, ale hlavně nepřišla s navýšením měsíčních nákupů dluhopisů, které trh očekával. ECB pouze natáhla dobu, po kterou bude dluhopisy odkupovat, což aktuální situaci na trzích nepomůže.

Reinvestice maturujících dluhopisů přidají do palební síly ECB jen jednotky miliard eur. Evropská měna na páru s dolarem skokově posílila. Jak na to zareaguje Fed? Ten již několikrát trhy zklamal a kvůli zachování alespoň části důvěryhodnosti si už nemůže dovolit sazby nezvýšit. Aktuálně více než 70 procent trhu očekává, že Fed v polovině prosince zvedne sazby o 25 bazických bodů.

Vzhledem k posledním datům, která přicházejí z americké ekonomiky, je ale velmi pravděpodobné, že v prohlášeních ohledně dalšího zvyšování sazeb bude velmi opatrný. Je totiž nepravděpodobné, že by v příštím roce sazba v rychlém sledu doskákala až k jednomu procentu, což aktuálně trh očekává.

Co si z toho vezme ČNB? Pro českou centrální banku je nejdůležitější zprávou prodloužení kvantitativního uvolňování za horizont roku 2016. Není tak pravděpodobné, že ČNB opustí intervence proti koruně dříve než v prvním kvartále roku 2017. To může trochu ochladit apetit spekulantů na budování pozic na koruně.

Autor je analytikem Patria Finance


Čtěte také:

BRAND24

ECB: Dvouprocentní inflaci zajistíme. Máme k dispozici další nástroje

ECB se snaží nastartovat růst eurozóny, trhy to zklamalo

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).