Menu Zavřít

Václav Fiřtík: Příště se biatlonisté pokusí o olympijské zlato

7. 3. 2014
Autor: Petr Lemberk / MAFRA /Profimedia.cz.

Na biatlon sportovní veřejnost léta pohlížela jako na jakousi nezáživnou brannou disciplínu. V posledních letech a zejména na olympiádě v Soči se ale biatlonistům podařilo definitivně zbavit této nálepky.

To, co se v českém podání odehrávalo v areálu Laura Arena, nečekal ani největší optimista. Pět medailí a další finálová umístění „dostaly do kolen“ i předsedu Českého svazu biatlonu Václava Fiřtíka. Vedení nejúspěšnějšího zimního sportu nyní řeší, jak skvělé vystoupení správně zužitkovat, aby se medailová smršť nezastavila a pokračovala i v dalších letech.

E15: Biatlon v posledních letech přitáhl diváky k obrazovkám, čemu vděčíte za výrazný posun?

Největší zásluhu na tom mají naši sportovci, kteří se od roku 2011 začali častěji objevovat na předních místech. Jejich výsledky našly odezvu u českých fanoušků, což se v následujícím roce projevilo návštěvností při Světovém poháru v Novém Městě na Moravě. Stoupající oblibu biatlonu pak loni potvrdilo mistrovství světa v Areálu Vysočina. Po celou dobu šampionátu byla zejména díky českým divákům vyprodaná hlavní tribuna. Dalším krokem pak byly medaile z ruského Soči.

E15: S jakými ambicemi jste odjížděli na zimní olympiádu?

V historii českého ani československého biatlonu nikdo na olympijskou medaili nedosáhl. Proto jsme byli v odhadech skromní, ale chtěli jsme přepsat historii a získat první medaili. Věřili jsme si na ní ve smíšené štafetě, ale podařilo se to hned v prvním závodě Jaroslavu Soukupovi. Díky jeho bronzu se atmosféra v týmu uvolnila a další cenné kovy pak přibývaly.

E15: V užší světové špičce se delší dobu pohybují Ondřej Moravec, Gabriela Soukalová a Veronika Vítková. Ti své kvality potvrdili, kdo vás ale v Soči překvapil?

Byl to právě Jarda Soukup. Po pravdě jsem od něj individuální úspěch nečekal, i když medaili získal už na mistrovství světa v roce 2012 a o rok později byl i členem smíšené štafety, která vybojovala v Novém Městě bronz.

Máme velice perspektivní družstva. Biatlonisté zrají poměrně dlouho. Muži postupně dorostli do ideálního věku, ženy mají vrchol podle věku ještě před sebou

E15: Jak jste prožíval dva hektické týdny v areálu Laura Areny?

Bylo to něco nádherného… Nazval bych to snem, ze kterého se člověk nechce probudit, protože prakticky v každém závodě jsme usilovali o medaili.

E15: Ozvaly se z tábora biatlonových velmocí pochvalné hlasy reagující na české úspěchy?

Velmoci jistě pochopily, že to děláme dobře, a pochvaly zazněly. Nebylo to jen na adresu výsledků v posledních sezonách a v Soči, ale i díky zvládnutému pořadatelství Světového poháru a mistrovství světa v Novém Městě. Získali jsme respekt, který se v Soči, kde jsme podle počtu medailí skončili druzí za Nory a před takovými biatlonovými baštami, jako jsou Rusko nebo Německo, ještě zvýšil.

 Václav Fiřtík (vpravo)

E15: Poslední výsledky jsou pro vás zavazující. Stanovili jste si cíle do budoucnosti?

Samozřejmě chceme vzestupný trend udržet a příště se pokusit o olympijské zlato. Máme velice perspektivní družstva. Biatlonisté zrají poměrně dlouho, jako ideální věk se uvádí rozpětí zhruba od sedmadvaceti let až někam za třicítku. Muži k němu postupně dorostli, ženy mají vrchol podle věku ještě před sebou. Vždyť nejstarší z nich je pětadvacetiletá Vítková. Reprezentace v této podobě má reálnou šanci, aby úspěšně startovala i na příštích zimních hrách v jihokorejském Pchjongčchangu.

E15: Biatlonisté byli ve skromnějším měřítku úspěšní už v minulosti, proč se nestali hvězdami jako jejich současní pokračovatelé?

U někoho to bylo vinou zdravotních problémů. Třeba Zdeněk Vítek kvůli nim přišel v sedmatřiceti o Soči. Dříve se trochu podceňovala regenerace, přístupně kterých sportovců nebyl v tomto ohledu stoprocentní. Rozpad péče o vrmáme cholový sport byl znát a teprve v poslední době se začíná něco měnit. Druhým aspektem bylo to, že svaz nebyl připravený využít titulů mistrů světa Kateřiny Holubcové před jedenácti a Romana Dostála před devíti roky. Závodníkům se sice ozvali sponzoři, polepšili si, ale biatlon jako takový to neuměl prodat. Byl totiž zaškatulkovaný jako nepopulární a nezáživný sport.

E15: Kdy se začala situace lepšit?

Rozloučili jsme se s firmou, která měla na starosti marketing. Potom jsem si na místo marketingového manažera vyhlédl Jiřího Hamzu, který do té doby slavil úspěchy s brněnskými i reprezentačními basketbalistkami. Nějaký čas váhal, ale pak u něj převládla skutečnost, že biatlon, i když v letní podobě, v mládí aktivně provozoval. Jeho nápadem byla kandidatura na mistrovství světa a za jeho manažerského působení jsme postupně začali pronikat do povědomí veřejnosti. Měl zkušenosti se získáváním partnerů, dokázal biatlon prodat, i když ho v tom samozřejmě podpořily výsledky reprezentantů.

E15: Máte signály, že teď bude jednání s partnery a sponzory jednodušší?

Nechci nic zakřiknout, ale vypadá to, že to půjde líp. Firmy, s nimiž rozběhnutou spolupráci, nás znovu oslovují. Budeme chtít, aby se kontrakty prodloužily na další olympijský cyklus, tedy až do roku 2018. Je cítit, že partneři mají zájem, naším zájmem zase je to, aby se trochu polepšili.

Když jsem přišel do vedení svazu, byl biatlon dost v plenkách. Po letech se ho podařilo zpopularizovat, uspořádat v Česku mistrovství světa a olympijské medaile jsou takovou třešničkou na dortu. Co víc si mohu přát.

E15: Díky medailím máte marketingově co nabídnout, na co budete při vyjednávání klást důraz?

Kromě zmíněné délky smluv budeme vyžadovat pravidelnou platbu. A v případě úspěchů bychom od partnerů chtěli příslib prémiového ohodnocení.

E15: Jak hodláte olympijského triumfu využít ve prospěch českého biatlonu?

Krátkozraké by bylo zaměřit se jen na současnou generaci. Stejně kvalitně musíme pečovat o její nástupce. Je potřeba dát větší prostor přípravě juniorských družstev, v jejichž řadách máme několik talentovaných jednotlivců. S tím souvisí i výraznější pomoc dětem v žákovských a dorosteneckých kategoriích. Po loňském světovém šampionátu jsme v klubech zaznamenali takřka stoprocentní nárůst. Jedním z úkolů bude sehnat pro mládež i odpovídající počet zbraní. Někdy se totiž musí o jednu vzduchovku podělit trojice dětí, ale dneska chce mít každý svou zbraň. Totéž platí o střelbě z malorážky.

Úspěchy Fiřtíkova týmu na olympiádě
stříbro

Ondřej Moravec (stíhací závod) Gabriela Soukalová (závod s hromadným startem) Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Jaroslav Soukup, Ondřej Moravec (smíšená štafeta)
bronz

Jaroslav Soukup (sprint) Ondřej Moravec (závod s hromadným startem)
4. místo

2x Gabriela Soukalová (stíhací závod, vytrvalostní závod) Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová, Veronika Vítková (štafeta žen)

E15: Kam by měly sponzorské peníze konkrétně zamířit?

Co se týká reprezentace, chceme, aby závodníci a jejich doprovod měli na zahraničních cestách větší pohodlí. To znamená, aby měli k dispozici větší počet aut a do vzdálenějších míst mohli biatlonisté častěji létat. Další oblastí je nákup speciálních přístrojů, které ve finální fázi závodníkům pomáhají ke špičkovým výsledkům. V neposlední řadě by získané peníze měly vylepšit úroveň domácích, hlavně mládežnických závodů. To je ostatně i zájmem partnerů.

E15: Máte dost trenérů pro děti?

To je také velký úkol do budoucnosti. Řada trenérů, kteří pracovali v dřívějším systému, skončila, a teď už je těžko dostaneme zpátky. Nikdo již také nebude trénovat z lásky k biatlonu a v podstatě za hubičku. Nečekaně úspěšný sport. Předseda Českého svazu biatlonu Václav Fiřtík slaví v Soči spolu s Veronikou Vítkovou zisk stříbrné olympijské medaile v závodu smíšených štafet Potřebujeme pro mládež získat nové trenéry, i když víme, že jim zatím nemůžeme moc nabídnout. Navýšení finančních prostředků se totiž projeví až v kalendářním roce 2015, protože na letošek byly částky vypočítané podle toho, co se událo loni.

E15: Využíváte sportovní centra mládeže?

Máme čtyři – v Jablonci nad Nisou, Novém Městě na Moravě, Letohradu a v Jilemnici. Díky státní podpoře v nich působí pod vedením trenérů mládeže asi padesát biatlonistů ve věku od 16 do 21 let. Tam je situace lepší, i když finance z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR jsou několik let na stejné úrovni. Nárůst cen se neřeší, a tak je to finančně hodně náročné. Promítají se do toho zejména rostoucí ceny kvalitních lyží, vosků, zbraní i nábojů do malorážek. Výstřel mladého biatlonisty přijde asi na korunu padesát, u dospělých reprezentantů to dělá skoro čtyři koruny. Když jeden biatlonista potřebuje ročně vystřílet pět až 12 tisíc nábojů, tak to není zanedbatelná suma.

E15: Jaké máte plány s biatlonovým areálem v Novém Městě na Moravě, kde se loni uskutečnilo mistrovství světa a letos krátce před olympiádou i mistrovství Evropy?

Areál Vysočina rozhodně nebude zahálet. Příští dvě sezony se tam budou konat světové poháry v biatlonu a snad i v klasickém lyžování. A to je veliká šance nejen pro závodníky, ale i pro naše partnery, protože se jejich loga častěji objeví v televizních přenosech.

E15: Určitě vás těší, že se pod vaším vedením dostal dříve poněkud přehlížený sport až k olympijským medailím.

Když jsem přišel do vedení svazu, byl biatlon dost v plenkách. Po letech se ho podařilo zpopularizovat, uspořádat v Česku mistrovství světa a olympijské medaile jsou takovou třešničkou na dortu. Co víc si mohu přát.


Václav Fiřtík (56)
I když nepatřil mezi pravidelné závodníky (brzy jej omezily zdravotní problémy), biatlonu se věnuje téměř celý život. Ve funkci předsedy Českého svazu biatlonu působí 21 let, ale olympijský triumf ve sportu, jenž má kořeny v lovu zvěře, mohl slavit až při únorových hrách v Soči. Pět olympijských medailí biatlon rázem vyneslo na pozici nejúspěšnějšího zimního odvětví v Česku.

Čtěte také:

BRAND24

Medaile pomůže sportovci, zřídka sportu

Hamé spouští druhou fázi kampaně s českými biatlonisty

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).