Menu Zavřít

V závěsu za předsedou

16. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Vedení sněmovny vyvezlo byznysmeny do Číny a Vietnamu

Pravděpodobně první česká parlamentní delegace doprovázená početnou skupinou podnikatelů cestovala v únoru po Číně a Vietnamu. Oficiální část byla reprezentativně složena z předsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka, dvou místopředsedkyň – Jitky Kupčové a Miroslavy Němcové, šéfů poslaneckých klubů Pavla Kováříka a Jaromíra Talíře a poslance Pavla Svobody. Účastník akce, prezident Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek si pochvaluje nejen fakt, že sněmovna vzala podnikatele a jejich představitele s sebou, ale také, že je vzala právě do teritorií, která jsou velmi perspektivní a v nichž podpora státu a parlamentu pro podnikatelský úspěch hodně znamená.

Síla státu.

V obou asijských zemích funguje smíšená ekonomika, kterou ovšem rozhodujícím způsobem ovlivňuje a řídí stát. V Číně s výjimkou samosprávných celků jako Hongkong nebo Macao. V celočínském rozměru je partnerem Hospodářské komory Výbor pro podporu zahraničního obchodu a investic, zhruba obdoba českého CzechInvestu. V Hongkongu a Macau ale Jaromír Drábek jednal s představiteli hospodářských komor založených na obdobném principu jako v Česku, byť preferujících americký styl činnosti. To znamená placený servis pro podnikatele, zatímco v evropském pojetí ještě hospodářské komory navíc vyvíjejí iniciativu v legislativní oblasti, vytvářejí podmínky pro podnikání, účastní se tripartitních jednání …

BRAND24

Briskní odezva.

Jaromír Drábek uvádí, že jednání s představiteli partnerských organizací ukázala, že k rozvoji mezistátní ekonomické spolupráce lze přispět i po této linii. Podnikatelé doprovázející oficiální delegaci obvykle cestují ze dvou důvodů. Jednak aby prestižní návštěvy využili k dotažení už rozpracovaných kontraktů, jednak aby navázali nové kontakty. Tentokrát se stalo, že už v průběhu cesty přicházely konkrétní poptávky, což byla odezva na seminář Hospodářské komory v Pekingu.

Na zkoušku.

Z inspirativních poznatků stojí za připomínku to, že v Macau funguje rozvojové centrum, v němž si lze na půl roku zdarma najmout kancelářský box s počítačem, faxem a telefonem, vyzkoušet si podnikání v místních podmínkách a poté se rozhodnout, co dál. To se jeví jako velká výhoda, protože ceny nájmů v Macau i v nedalekém Hongkongu jsou vysoké.
V Šanghaji se buduje česká čtvrť (viz str. 54) založená čínským podnikatelem, který obchoduje s Českou republikou. Ve čtvrti na komerčním základě funguje středisko prezentující Česko a možnosti čínsko-české spolupráce. Jaromír Drábek tvrdí, že by ho měli navštívit všichni, kdo v zahraničí organizují státní česká centra. Čínský provozovatel chce nyní otevřít obdobné čínské středisko v Česku .

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).