Menu Zavřít

V zákulisí to vřelo

11. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Konsorcium prodávajících vzniklo pod tlakem PPF

Prodej pražské burzy je zřejmě na spadnutí. Do Česka míří uchazeči z okolních zemí, minulý týden přijel například šéf vídeňské burzy Michael Buhl. Zájem o Prahu je, zdá se, velmi slušný. O možnosti, že bude burza na prodej, se ostatně hovořilo již poměrně dlouhou dobu. „Třetina těch, kteří drží podíl na pražské burze, jsou čistě finanční investoři. Pokud jim někdo nabídne slušnou prémii nad cenu, za kterou svůj podíl v minulosti nakoupili, mohou se samozřejmě rozhodnout a prodat,“ řekl již dříve šéf pražské burzy Petr Koblic. Zájem prodat vyjádřili například Patria Finance, Česká spořitelna či Komerční banka. O přesném podílu, který bude k mání, však žádná ze stran nechce hovořit. Zřejmě však půjde o majoritu. Týdeník EURO nyní získal informace o zákulisí prodeje a motivech vzniku skupiny prodávajících. Současná nabídka ve skutečnosti nebyla prvotní dohodou mezi akcionáři, ale pouze reakcí na kroky skupiny PPF Petra Kellnera.

První BYLA GE… Už loni se jako první pokusila svůj podíl prodat GE Money, a to varšavské burze. Banka je čistě finanční investor, není členem burzy, pouze v ní drží podíl ve výši 6,5 procenta. Sama GE svůj pokus o prodej akcií vzdala, údajně kvůli právním nejasnostem a sporům, jež banku provázejí od dob převzetí Agrobanky. „Při jednání s prodávajícím vytanula jistá obava z právního pozadí věci. Proto jsme jednání o koupi zastavili,“ říká prezident varšavské burzy Ludwik Sobolewski. Banka si patrně nemohla být vzhledem k soudním sporům jistá, zda akcie stoprocentně vlastní. Tento pokus prokázal, že finanční investoři by rádi využili prudkého nárůstu hodnoty pražské burzy za posledních několik let. „Pražská burza je po čtyřech velice úspěšných a ziskových letech velmi bohatou a chtěnou nevěstou pro burzy nejen z regionu, ale i ze světa,“ řekl již dříve Koblic. Zájem snad všech potenciálních kupců z celé Evropy a z New Yorku jeho slova potvrzuje.

…A PAK druhá banka V den, kdy Burza cenných papírů Praha (BCPP) oznámila, že je na prodej, začalo hledání strategického investora skupinou největších vlastníků akcií. Dohoda o prodeji však nevznikla spontánně, nýbrž jako odpověď na pokus PPF banky prodat svůj podíl 12,12 procenta vídeňské burze, jež o Prahu projevuje systematický zájem už několik let. „Máme zájem o každou středoevropskou burzu, která je na prodej. Okolnosti neuskutečněných obchodů však nebudu komentovat,“ řekl pro týdeník EURO šéf Wiener Börse Michael Buhl. Pokud by se však tento obchod uskutečnil, možný scénář dalšího dění by ostatním akcionářům příliš po chuti nebyl. Podíl v Praze totiž drží jak skupina Erste prostřednictvím České spořitelny, tak UniCredit Bank Czech Republic. Pokud by podíl PPF banky skutečně zamířil do Vídně, vyvstaly by zajímavé souvislosti. Prakticky totožné konsorcium, složené z vídeňské burzy, Erste a UniCredit Bank, totiž v minulosti ovládlo maďarskou burzu. A čistě matematicky, pokud by jmenovaní jednali ve shodě i v Praze, případně své podíly prodali Vídni, vznikla by tím silná blokační minorita. „To si nikdo z akcionářů nepřál. Je sice pravda, že tohle konsorcium se v Maďarsku pod tíhou problémů, které tamní burza má, začíná rozpadat, ale záruka to samozřejmě není,“ komentoval situaci zdroj blízký vedení burzy, který si nepřál být jmenován. Burzovní komora, jež má de facto předkupní právo na akcie BCPP a může jejich převod jinému vlastníkovi zarazit, tak pravděpodobně z výše popsaných důvodů v případě PPF banky učinila. Akcionáři burzy tato fakta vesměs nechtěli komentovat s odkazem na citlivost veškerých výroků během hledání nového vlastníka burzy. Případně s výhradou neuvedení jména tvrdili, že popsaný scénář je sice možný, avšak spíše spekulativní. Mluvčí PPF Alexej Bechtin byl ale sdílnější. „Ano, naše jednání s vídeňskou burzou nastartovalo přípravu konsorcia a hledání řešení. Společný prodej všemi akcionáři za rozumnou cenu, kterou, věříme, nabídne strategický investor, je podle nás jediná možnost, když vezmeme v úvahu současnou strukturu akcionářů a omezenou převoditelnost akcií BCPP.“

Tip na koně Vídeň tak má dle všeho v soutěži o BCPP vysoké karty. Už dnes je největší akciovou burzou v regionu, tržní hodnota zalistovaných společností činí 237 miliard dolarů. Spolu s Prahou, jejíž tržní kapitalizace k 5. září 2008 činila téměř dvaadevadesát miliard dolarů, by se Varšavě ještě vzdálila. Tržní kapitalizace firem tam totiž dosahuje 196 miliard dolarů. Prodávající podílníci pražské burzy navíc mají jasno v tom, že nechtějí prodat své akcie státní společnosti, a tou právě polská burza s jednapadesátiprocentním podílem státu je. Ve prospěch Vídně svědčí i to, že používá stejný systém tvůrců trhu jako Praha. Pokud by BCPP získala burza, jež dává přednost jinému systému vypořádání obchodů, znamenalo by to pro členy burzy poměrně značné problémy a možné finanční ztráty. Za největšího favorita lze Vídeň označit i přesto, že maďarská burza, již rakouské konsorcium ovládá, má momentálně velké potíže. „Jejich příčinou však nejsou nějaké chyby managementu nebo špatná strategie,“ říká Buhl. Podle něj je na vině nervozita na kapitálových trzích v celém světě a nižší likvidita trhu v Maďarsku. Tu způsobil pokus OMV, či spíše Gazpromu, ovládnout maďarský energetický koncern MOL. Výkupy akcií, které z obou stran proběhly, se tím podle Buhla zastavily a jednotlivé velké podíly zůstaly v držení mimo trh. „Tyto dvě příčiny, tedy světová krize a snížená likvidita, jsou dle mého názoru jedinými příčinami současné situace v Maďarsku.“

Proč ne IPO Zajímavé je, proč se vlastníci nerozhodli pro prodej prostřednictvím primární emise (IPO). Přestože se burza na IPO podle dřívějších vyjádření Koblice připravovala, prodej přes trh se zřejmě neuskuteční. Jednak vzhledem k mezinárodní situaci, kdy podmínky na světových kapitálových trzích příliš primární emisi nenahrávají, a jednak ještě zcela jasné, zda bude k dispozici celých sto procent či zda si někteří z malých investorů své podíly ponechají.

BRAND24

Potenciální zájemci Nasdaq
New York Stock Exchange
London Stock Exchange
Deutsche Borse
Wiener Börse
Hellenic Exchange (Atény)
Madrid Stock Exchange
Pramen: průzkum týdeníku EURO

Seznam akcionářů pražské burzy – název, počet akcií, podíl
(řazeno podle výše podílů)
1. Patria Finance*65 901*24,85
2. Česká spořitelna*38 908*14,67
3. Tiger Holding Four*35 903*13,54
4. PPF banka a.s. 32 140*12,12
5. Komerční banka*30 529*11,51
6. UniCredit Bank Czech Republic*21 967*8,28
7. GE Money Bank, a.s. *) 17 388 6,56
8. Burza cenných papírů Praha*4500*1,70
9. Wood & Company Financial Services*3997*1,51
10. Atlantik finanční trhy* 2996* 1,13
11. ING Bank*3000*1,13
12. Global Brokers*1500*0,57
13. Československá obchodní banka*1000*0,38
14. Ges Invest* 1000*0,38
15. Oesterreichischer & spol.*1000*0,38
16. Cyrrus*1000*0,38
17. Body International Brokers*607*0,23
18. BH Securities*500*0,19
19. Moravia Banka*500*0,19
20. Stock Investment*500*0,19
21. Brněnská obchodní 100*0,04
22. Capital Partners*100*0,04
23. Fio, burzovní společnost*100*0,04
24. Iceberg*40*0,02
25. Merx*20*0,01
26. Eastbrokers*10*0,00
27. Garfield*10*0,00
Pramen: výroční zpráva BCPP

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).