Menu Zavřít

V USA začne obří proces proti tabákovým firmám o 280 miliard USD

21. 9. 2004
Autor: Euro.cz

Po pěti letech příprav dnes veWashingtonu začne soudní projednávání dosud největší žaloby protitabákovému průmyslu. Právníci federální vlády budou žádat odpředních amerických výrobců cigaret rekordní odškodné 280 miliarddolarů.

Po pěti letech příprav dnes veWashingtonu začne soudní projednávání dosud největší žaloby protitabákovému průmyslu. Právníci federální vlády budou žádat odpředních amerických výrobců cigaret rekordní odškodné 280 miliarddolarů (7,3 bilionu korun) za to, že odvětví od 50. let záměrněklamalo veřejnost ohledně škodlivosti kouření.

Soud bude podle agentur trvat šest měsíců a vyslechne vícenež 100 svědků. Vláda podala v roce 1999 žalobu na Altria Group ajejí tabákovou divizi Philip Morris USA, dále na British AmericanTobacco, R.J. Reynolds Tobacco, Ligget Group, Brown & Williamson,Carolina Group a Lorillard Tobacco z koncernu Loews Corp.Žalovány jsou rovněž dva výzkumné tabákové ústavy TobaccoInstitute a Counsel for Tobacco Research.

BRAND24

Proces zahájí žalující strana předložením svých argumentů,poté bude míst slovo obhajoba a následovat bude předvolávánísvědků. Ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že tabákové firmykonspirovaly s cílem oklamat veřejnost o rizicích kouření a onávykové povaze tabáku. Firmy se podle vlády rovněž v reklaměnelegálně zaměřovaly na děti. Kromě odškodného požaduje vládapřísnější pravidla reklamy a prodeje.

Firmy vládní obvinění z konspirace a podvodu odmítají.Federální vláda původně chtěla tabákové firmy zažalovat onáklady na léčení kuřáků, to však soudkyně Gladys Kesslerovázamítla. Umožnila však právníkům ministerstva podat civilnížalobu na základě zákona o organizovaném vyděračství.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).