Menu Zavřít

V roce 2015 by mohlo v EU chybět až 700 tisíc odborníků na ICT

26. 3. 2012
Autor: profit

Dnešním dnem startuje evropská kampaň nazvaná Evropský týden IT dovedností. Jejím cílem je pomoci mladým lidem získat kvalitní pracovní místa, která vznikají v souvislosti s neustálým rozvojem digitálních technologií.

Foto: Profimedia

Do kampaně se zapojila i společnost Cisco, která svými aktivitami pomáhá vyškolit specialisty, po kterých je na pracovním trhu rostoucí poptávka. Například její síťové akademie v Česku jen za posledních 12 let pomohly prostřednictvím svých kurzů rozvíjet ICT dovednosti u 22 881 studentů. Podpořit zájem o obor informačních technologií má i další ročník soutěže Networking Academy Games 2012.

Podle Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí u nás vzroste do roku 2015 počet pracovních míst v sektoru IT v průměru o 20 procent a přibude tak téměř 23 000 nových pracovních míst. Naším cílem by tedy mělo být vzbudit v mladých lidech zájem o informační technologie a naučit je s nimi pracovat. Měli by si stále více uvědomovat, že úspěch na trhu práce vyžaduje širší znalosti, než jen perfektní orientaci na sociálních sítích,“ řekl Jiří Devát, generální ředitel, Cisco Systems Česká republika během své úvodní řeči na Národní konferenci „e-skills – ICT ve vzdělávání – evropské inspirace“.

Zkušenosti ukazují, že přestože mladí lidé tráví většinu volného času u počítače, tak praktické dovednosti, jako je vyhledávání informací na internetu či vytváření dokumentů a prezentací, jim dělá nemalé problémy. Dokazují to i výsledky testu IT Fitness, ve kterém si zájemci mohou prostřednictvím internetové aplikace otestovat praktické počítačové dovednosti. Průměrná úspěšnost testovaných je pod hranicí 50 %.

Podle studie analytické společnosti IDC přitom bude v roce 2015 až 90 procent pracovních míst vyžadovat alespoň základní počítačové znalosti a podle analýzy Evropské komise „Digitální agenda pro Evropu“ by tou dobou mohlo v Evropě chybět až 700 000 IT odborníků.

Aby nabídka vyrovnala budoucí poptávku, potřebuje podle závěrů analýzy Evropská unie velmi naléhavě další ICT profesionály a mladé lidi, kteří by se v budoucnu ICT odborníky stali. Na tuto oblast je zaměřeno například 76 síťových akademií (Networking Academy) společnosti Cisco na českých středních a vysokých školách, které pomáhají v Česku vychovávat nové odborníky v oblasti počítačových sítí. Tyto kurzy probíhají ve 165 zemích po celém světě. Lze hovořit o největší školní třídě na světě, jelikož je do programu současně zapsán jeden milion studentů.

BRAND24

V průběhu roku Cisco organizuje i řadu soutěží zaměřených na ICT dovednosti, které často sledují významné společnosti z oboru a snaží se mezi studenty identifikovat nové talenty k dlouhodobější spolupráci. Jednou z těchto soutěží organizovanou spolu s i-com-unity, sdružením lektorů síťových akademií, je i sedmý ročník Networking Academy Games 2012, kterého finále proběhne v týdnu v rámci Evropského týdne IT dovedností. Soutěž je určena pro studenty síťových akademií Cisco, kterým umožňuje poměřit své teoretické znalosti i praktické dovednosti z oblasti počítačových sítí. Nejúspěšnější studenti se zúčastní mezinárodního kola soutěže.

Každá moderní firma má v současné době rozpracovaný koncept společenské odpovědnosti (CSR). Jednou z iniciativ, které se Cisco v tomto směru věnuje, je program síťových akademií a s ním souvisejících aktivit jako je soutěž Networking Academy Games. Myslím, že podpora studentů při získávání profesionálních znalosti a dovednosti, které mohou uplatnit ihned po nástupu do praxe, je dobrým příkladem strategického přístupu ke společenské odpovědnosti,“ řekl Karol Kniewald, koordinátor programu Cisco Networking Academy v České republice.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).