Menu Zavřít

V prosinci přijde do běhu zdokonalená pětitisícová bankovka

30. 11. 2009
Autor: profit

Česká národní banka pustí 1. prosince do oběhu novou pětitisícikorunovou bankovku. Platidlo bude mít nové a zdokonalené ochranné prvky.

Autor: Martin Siebert

Mezi zdokonalené prvky patří například širší ochranný proužek, na němž mikrotext označuje hodnotu bankovky a zkratku ČNB. Nový proužek v závislosti úhlu dopadajícího světla mění barvu z hnědofialové na zelenou. Vodoznak Tomáše Garrigua Masaryka byl doplněn bílým číslem 5000 a motivem sedící orlice.

BRAND24

K tisku nového vzoru bankovek byly použity barvy, jejichž reakce na ultrafialové záření je mnohem bohatší než na dosavadních bankovkách. Na bankovkách jsou použity i další ochranné prvky, které je možno ověřovat pouze strojově a jejichž úkolem je zajistit, že ČNB vydává a bude do oběhu pouštět pouze pravé bankovky. Popis a charakteristiky těchto ochranných prvků centrální banka nezveřejňuje. Původní verze bankovky nadále zůstává v platnosti.

Letos v dubnu vydala ČNB již zdokonalenou pětistovku, loni v dubnu novou tisícikorunu a v červenci roku 2007 bankovku v hodnotě 2000 korun. „V současnosti nepřipravujeme inovaci pro bankovky v hodnotě 200 Kč a 100 Kč. Ale není vyloučeno, že k tomu za nějakou dobu dospějeme,“ uvedl člen bankovní rady ČNB Pavel Řežábek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).