Menu Zavřít

V Kolíně obnoví úzkokolejnou trať

18. 7. 2005
Autor: Euro.cz

Rekonstrukce takzvané kolínské řepařské drážky - úzkokolejné trati, po níž se na přelomu 19. a 20. století vozila řepa do zdejšího cukrovaru -by měla začít v září. "Klubu pro obnovu Kolínské řepařské drážky, který její přeměnu na novou turistickou atrakci prosazuje, ale ještě zbývá sehnat asi 1,5 milionu korun," řekl jeho jednatel Tomáš Vanča.

Cílem je obnovit čtyřkilometrový úsek drážky z Kolína do Býchor.

BRAND24

„Banka klubu nepůjčí bez ručitele. Jednáme proto s možnými ručiteli a oslovujeme firmy a další možné sponzory,“ dodal. Celkové náklady jsou kolem 15,5 milionu korun bez DPH. Z toho pokryje 67,5 procenta dotace Evropské unie a 12,5 procenta dotace od státu. Kolín projekt podpořil půl milionem korun, 800 tisíc na něj dá automobilka TPCA.

Potřebné pozemky už klub vykoupil, má i vagony a lokomotivy. V současné době připravuje výběrové řízení na dodavatele. V rámci první etapy, která by měla být hotova do konce letošního roku, chce vybudovat inženýrské sítě na nádraží, příjezdovou silnici a parkoviště a zahájit stavbu informačního střediska. Celý projekt by se měl dokončit do července 2007.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).