Menu Zavřít

V Kazachstánu se prosadily české balicí linky. Firma Velteko tam dodává od roku 2015

22. 11. 2019
Autor: Velteko

Společnost Velteko z Vlašimi úspěšně oslovila kazachstánské podniky s nabídkou balicích strojů. V současnosti firma připravuje už sedmou dodávku, přičemž středoasijský trh obhospodařuje přes svou dceřinou společnost v Moskvě.

Firma Velteko prozkoumávala trh Kazachstánu už od roku 2010. První dodávky balicích strojů tam realizovala v roce 2015. „V současné době máme u zákazníků v Kazachstánu v provozu už šest balicích linek na různé balené zboží. Finanční objem těchto realizovaných zakázek převyšuje 1,3 milionu eur,“ uvádí komerční ředitel společnosti Marek Škvor.

Kazachstán obhospodařuje společnost Velteko prostřednictvím dceřiné společnosti sídlící v Moskvě. Do středoasijské republiky firma zamířila, protože viděla pro svou produkci velké odbytiště v tamějším potravinářském a zpracovatelském průmyslu. Také zaznamenala, že do Kazachstánu už předtím dodávali další světoví výrobci balicích linek, takže zájem odběratelů evidentně existoval. „Aktuálně expedujeme další balicí linku. A věříme, že další obchody přijdou,“ říká komerční ředitel společnosti.

 Balící stroje Velteko

Vyjednávání se může protáhnout na několik měsíců

Při vstupu na trh Velteku asistovala agentura CzechTrade. „Pomohla nám v začátcích. Prostřednictvím služeb CzechTradu jsme hledali místního zástupce a účastnili jsme se výstav v rámci společné expozice organizované právě CzechTradem. Místního zástupce se nám sice najít nepodařilo, ale vstoupili jsme do povědomí kazašských firem,“ vysvětluje Marek Škvor.

Firma Velteko
Vlašimská společnost, která vyvíjí balicí stroje a linky, byla založena v roce 1992. Za jejím vznikem stáli podnikatelé Petr Hrdina, František Šmíd a Pavel Chvojka. První vertikální balicí stroj firma představila v roce 1994. Zpočátku měl podnik k dispozici jen malou pronajatou halu o rozměrech 12 krát 12 metrů.

Postupně si ovšem firma vybudovala vlastní a větší výrobní prostory, založila si dokonce dceřiné společnosti v Polsku a v Rusku. Po roce 2010 zaměstnávala už 70 pracovníků. Loni otevřela vzhledem k růstu zakázek novou výrobní halu.

Podle něj jsou místní obchodníci silnými protivníky. „Kazaši jsou velmi tvrdí vyjednávači. Než se dostaneme k finální dohodě a podpisu smlouvy, uběhne dlouhá doba v řádu měsíců. Na druhé straně jsou ale velmi přátelští a pohostinní,“ říká k nárokům Kazachstánců. „Naše balicí linky jsou šité zákazníkům na míru, nicméně ani v jedné zakázce jsme v Kazachstánu neřešili něco příliš nadstandardního,“ dodává Marek Škvor.

BRAND24

Obal prodává

Poptávka po balicích technologiích by měla ve středoasijské republice logicky pokračovat. Nahrává tomu jak solidní hospodářský růst, tak snaha země zvýšit podíl výrobků, které jsou pro domácí spotřebu vyráběny přímo v Kazachstánu. Postupně rostoucí životní úroveň také vede k většímu nároku místního zákazníka – zboží musí být nejen kvalitní, ale má mít také atraktivní balení.

PDF verze říjnového čísla magazínu Export a podnikání ke stažení  Titulka Export a podnikání 10/19

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).